НОВИНИ

Нападение с ракета е една от версиите за катастрофата на украинския самолет

Версия за ракетно нападение привлече светкавично вниманието на световните медии по повод самолетната катастрофа в Иран, в която загинаха 176 души. Разследват се и други възможни причини: сблъсък, експлозия на двигател или терористично нападение. Украински екип действа в зоната на катастрофата.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов Емилия Запартова
14:47, 09.01.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Стремеж към медийна сензация или бързо споделена теория в интернет - версията за ракетно нападение срещу самолета на украинските авиолинии в Техеран, изглежда, е по малко и от двете. Повод за нея дадоха твърдения за забелязани отломки от руска ракета на иранско въоръжение сред останките от "Боинг"-а и анализ на политически редактор от германското издание "Билд". В Туитър Юлиан Рьопке твърди, че рязкото завиване на самолета надясно след излитане потвърждава подозренията за ракетен обстрел. Журналистът напомня, че екипажът не е подал сигнал за бедствие, а пилотите са изгубили контрол над самолета заради внезапен пожар. Прибързаният прочит на събитията е опасен, предупреди украинският президент Зеленски. Той съобщи, че 45 украински специалисти вече са в Иран, за да проучат отломките от машината на място.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: В такива случаи бързината може да попречи на истината. Важно е да се изчака поне предварителния доклад на разследващата комисия. Моля всички, особено когато Украйна е въвлечена в информационна война, да се въздържат от манипулиране, спекулации, конспиративни теории, категорично отсъждане и непроверени версии.

"Боинг 737" на "Украинските международни авиолинии" е завил надясно вследствие на "проблем" и по време на падането вече е летял обратно към летището, гласи официално съобщение на Иранската организация за гражданска авиация. В него се казва, че самолетът е изчезнал от екраните на радарите на височина 2400 метра, а пилотът повече не е установил радиовръзка. Разследването цитира и сведения на очевидци от друг самолет в района, според които прелитащият "Боинг" вече е бил обхванат от пламъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов определи евентуалната оставка на Нено Димов като коалиционен въпрос
Борисов определи евентуалната оставка на Нено Димов като коалиционен въпрос
Над 80% от обажданията в Контактния център на НОИ са за болнични и пенсии
Над 80% от обажданията в Контактния център на НОИ са за болнични и пенсии