НОВИНИ

​Нараства напрежението между Северна Корея и САЩ

Нараства напрежението между Северна Корея и САЩ, след като вчера Пхенян оповести подробен план за насочването на балистични ракети към остров Гуам. Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че Северна Корея трябва да е "много, много нервна", ако предприеме нещо срещу Съединените щати. Междувременно Кувейт обяви, че започва да налага ограничителни мерки срещу Северна Корея.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:40, 11.08.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Пхенян изпълни заканата си и обяви детайлен план за нападение срещу остров Гуам - голяма военна база и дом за американските бомбардировачи. Според съобщенията, Северна Корея смята да изстреля своите ракети над Япония.

Предизвикателството тук е, че не е известно колко ракети притежават севернокорейците - според експерти вероятно между 16 и 20. Отделен е въпросът дали режимът на Ким Чен Ун ще успее да достигне целта си.

Брус Клайнър: Преди година разположихме противоракетна защита ТААД на остров Гуам, която може да се справи с нападение на балистични ракети като севернокорейските.

На остров Гуам се намират 7 000 американски военни и 160 000 жители.

Жителка на о. Гуам: Страшно, само мисълта за това... Като човек, който живее на остров Гуам, се притеснявам какво се случва, а в същото време животът, ежедневието продължават.

Пентагонът, от своя страна, съобщи за план за нанасяне на изпреварващи удари по около 20 военни обекта в Северна Корея. Южна Корея е в готовност да реагира при евентуални провокации, макар че според местните власти засега не се забелязва нищо необичайно на Север. В международен план няколко държави изразиха безпокойство от войнствения тон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мирослав Ненков: ​Бърза помощ няма да спре работа, дори и без GPS система
Мирослав Ненков: ​Бърза помощ няма да спре работа, дори и без GPS система
​Опасно горещо ще е и днес
​Опасно горещо ще е и днес