През последните години нараства търсенето на тикви на пазара в Благоевград. За този период от време цената им се е покачила двойно. Според земеделските производители разходите за отглеждането на зеленчука са минимални и е по- издръжлив през студените есенни и зимни месеци. Заради по- високото търсене се засаждат и все повече площи.
Българите основно разделят тиквите на три сорта – балки, свински и цигулки, като най-търсени според търговците са балките. От нея се приготвя както основни ястия, така и десерти.
Елица Грозданова - търговец: " Тука особено последните 2 години доста сериозно напъва българина да пече и да вари балката."
Евелина Ретъл: "Каква тиква предпочитате? -Такава бяла, балка, защото повече ядеме печена и повече ядеме супа от тиква".
Стопаните казаха, че за отглеждането хубави и сладки тикви е нужно слънце и място защитено от ветрове.
"Вие как ги гледате?
Любен Георгиев: С окопаване, поливане, това е, но трябва да се полива често."
"Вие колко тикви отглеждате във вашата градина?"
Любен Георгиев: Аз имам около 1 тон тикви."
Тиквата присъства все по- често на трапезата ни. В месеците преди и след Коледа домакините приготвят от нея различни десерти.
Крум Ангеолв: " За щрудел, за баница, за всичко и можеш да направиш пилаф с млеко."Най- добре узрелите тикви могат да се намерят на пазарите в страната почти през цялата зима. Тиквата е богата на витамини, бета каротин и минерали. Подходящи са при диетично хранене, проблеми с холестерола и анемия.