Близо 50 са жертвите при стрелбата в две джамии в Нова Зеландия

Близо 50 души загинаха, а десетки са ранени при масова стрелба в Нова Зеландия. Нападението е извършено в две джамии в град Крайстчърч. Полицията е задържала четирима души във връзка със стрелбата, един от тях е австралийски гражданин, за когото се знае, че е привърженик на крайнодесни идеологии. Новозеландските власти разглеждат случая като терористично нападение. Всички джамии в страната днес ще останат затворени. От външното ни министерство съобщават, че при стрелбата в Нова Зеландия няма пострадали или загинали български граждани.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:35, 15.03.2019 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Около 13:40 местно време въоръжен с автоматично оръжие мъж нахлува в джамията Ал Нуур в Крайстчърч. Според свидетели, влиза първо в залата на мъжете, а след като изпразва няколко пълнителя, атакува и жените. Мъжът е облечен с камуфлажно облекло и давал вид на опитен стрелец. В момента на нападението в джамията имало около 300 души.

Махмуд Насир, очевидец: Молитвата тъкмо беше започнала, когато чухме изстрели. Хората се затичаха към изходите, всеки се скри където намери - зад кола, зад стена. Изстрелите обаче продължиха, чуваха се писъци. Крих се около 15 минути. Наоколо беше пълно с ранени хора.

Нападателят предава на живо в социалните мрежи всяко свое действие. На кадрите се вижда как поставя няколко оръжия в багажника на колата си преди да се отправи към мястото на трагедията.

;

Малко по-късно в джамия в предградията на града също е открит огън. Властите предупредиха хората да останат по домовете си, училищата бяха затворени. В първите часове след атаката полицията открива и обезврежда самоделни бомби, заложени в автомобили в града.

Четирима души са арестувани, сред тях и жена. До момента самоличността на задържаните не се разкрива. Знае се, че един от тях е австралийски гражданин, публикувал манифест от 87 страници, в които обяснява, че планира нападение. Мъжът е последовател на крайнодесни идеологии, противник на мигрантите.

;

Премиерът на Нова Зеландия осъди нападенията и подчерта, че правителството няма да допусне разпространяването на екстремистки идеологии в страната.

Джакинда Арден, премиер на Нова Зеландия: Това е един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия. Свидетели сме на безпрецедентен, чудовищен акт на насилие. Голяма част от жертвите и пострадалите може и да са мигранти. Може да са хора, избрали нашата страна за свой нов дом. Те са част от нас. Тези, които стоят зад нападението нямат място в Нова Зеландия.

Днес от съображения за сигурност всички джамии в страната ще останат затворени. Отменени са учебните занятия. Предполага се, че няма да бъдат разрешени и планираните за днес протести на деца, които се борят срещу климатичните промени.

;
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Експерт: Най-вероятната причина за срива на фейсбук е вътрешна грешка
Експерт: Най-вероятната причина за срива на фейсбук е вътрешна грешка
Служителите на МВР са готови на протести заради ниското заплащане на нощния труд
Служителите на МВР са готови на протести заради ниското заплащане на нощния труд