НОВИНИ

Най-малко 77 са вече жертвите на мощното земетресение в Еквадор

Трус със сила 7,8 по Рихтер разлюля страната. В 6 области на Еквадор е обявено извънредно положение. След силния трус имаше опасност от цунами. Но предупреждението вече е отменено.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:30, 17.04.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Рухнали сгради, мостове, пътища. Картините, които идват от Еквадор са апокалиптични. Земетресението разлюля страната около 19 часа местно време. Огнището на труса е било край крайбрежието на град Педерналес, на дълбочина 20 километра.

Опасенията от образуване на вълна-цунами предизвика още по-голяма паника сред населението. Няколко часа по-късно сеизмолозите обявиха, че опасността е отминала.

Жителите на Еквадор, обаче, едва ли скоро ще превъзмогнат шока. Най-тежко пострадал е град Педерналес. Местни жители съобщават за много срутени сгради там. Тепърва ще се прави оценка на щетите. Но властите вече обявиха, че ще бъдат отпуснати около 300 милиона долара за ликвидиране на последиците от земетресението. Това е най-мощният трус в Еквадор от близо 40 години. Той е бил усетен и в съседните държави. Засега няма информация за жертви и разрушения в другите страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вторичните трусове в Япония продължават
Вторичните трусове в Япония продължават
Великденски арт базар
Великденски арт базар