НОВИНИ

Наздраве, братя европейци и атлантици!

Във вторник, 26 юни 2018 година, македонците имаха право да празнуват по два повода. Единият - политически и важен, другият- битов, но не по-малко съществен.И двата повода заслужават да им кажем - наздраве!

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
19:49, 29.06.2018
11027
Чете се за: 02:43 мин.
Истории
наздраве братя европейци атлантици

Да започнем от по-скромния. В този ден, вторник, се появи съобщение, че парламентът на Република Македония е направил промени в закона за търговската дейност, приет през 2008 година и е вдигнал забраната за продажбата на алкохол след 19 часа вечерта. Имаше такава забрана, и аз съм ставал жертва на нея. Отиваш в супермаркета, независимо дали това е гръцкият „Веро” или „Тинекс”, пък и в някой друг квартален киоск, дето работи денонощно, и искаш да си купиш няколко бири. Ще ти дойдат гости, но през деня, улисан в тичане насам и натам си забравил. Отиваш, часът е 19,05 и виждаш, че решетката пред щанда за бира вече е спусната и катинарът виси на нея. Дори не можеш да изхитруваш да вземеш бутилките и с умилителен тон да се опиташ да умилостивиш нервните вече касиерки да ти позволят да купиш. Всички се оправдаваха със строгите наказания, които наредбата предвиждаше за онзи, който я наруши. Беше ужасно. Ако до 19,00 часа не успееш да се снабдиш с алкохол, гостоприемната ти кауза е напълно изгубена. О, да, в ресторантите и баровете има, там не е забранено, но на тройна цена. Че и по-голяма.

Защо му беше на тогавашния премиер Никола Груевски тази забрана, така и не се разбра. Сух режим ли, що ли...Но ето, вече десет години оттогава и някой се е сетил да промени тази консуматорска рестрикция. И парламентът я е променил. Вече алкохол ще може свободно да се продава навсякъде, където има пригодени щандове за тази цел. Няма да падне забраната само за бензиностанциите, както и за хората под 18 години. И правилно. Младите трябва да се въздържат и да се учат на трезвеност, а шофьорите, които зареждат гориво в никакъв случай не бива да посягат към бутилката по време на път.

Така че от тази потребителска гледна точка, македонците имат право да празнуват. Да им е честито и наздраве! И още едно честито- в същия този вторник, за който говорим, дойде дълго чаканата вест за това, че Македония ще получи дата за начало на преговориза членство в Европейския съюз. До тази дата ги дели само някаква си една година, защото министрите на външните работи на ЕС решиха това да е юни 2019 година. Същият срок бе даден и на съседна Албания, те нали са си двойка с Македония, и както казват младите, „отдавна си ходят“.

Само ако в първия случай веднага можем да се хванем за бутилката „Скопско“ и да я надигнем, във втория нещата изглеждат по-сложни...Бях в Македония през април да снимам филма си за БНТ, когато Европейската комисия оповести поредния си доклад за напредъка на Македония за членство. В него, както триумфално заяви премиерът Зоран Заев на специална пресконференция заедно с всичките си министри, за първи път от много години насам Македония получава„безусловна и кристално чиста препоръка”. Тогава казахме- браво! И тази кристална и безусловна препоръка беше приета като заслужена награда за усилията, които екипът на Заев начело на страната полага за реформиране на тежкото наследство, оставено в държавното управление от режима на Никола Груевски. И като подкрепа за усилията да бъде намерено решение на спора за името със съседна Гърция, нещо като политически бонус и за самия Зоран Заев от страна на Брюксел.

Само два месеца след това обаче предоставянето на дата за начало на преговорите за членство отново е обвързано с няколко, при това важни условия. Да бъде запазено реформаторското темпо и неговата посока, да бъде цялостно одобрен Договора с Гърция и изпълнени задълженията от страна на Скопие, записани в него, през следващата пролет Македония отново да получи позитивна оценка за напредъка и в крайна сметка, да има позитивно решение на Съвета на Европейския съюз. Някак си не прозвуча добре всичко това, въпреки че и двете страни- и македонското правителство, и Европейската комисия дадоха ясно да се разбере, че въпреки тази обусловеност на датата, работата по началото на преговорния процес започва още„от утре ”,както сподели вербално еврокомисарят по разширението Йоханес Хан. Разбира се, и Зоран Заев представи решението за дата през следващата година като невероятен успех на неговия кабинет, пък и какво друго му остава, поставен под натиска на опозицията вътре в страната си. За да бъде омекотена реакцията на противниците на Заев, от Брюксел бе споменато, че три държави членки на ЕС- Франция /особено!/, Холандия и Дания имат своите съображения да не подкрепят автоматичното започване на преговори за членство с Македония и Албания преди самият Европейски съюз да е решил накъде и как ще върви. И може би са прави, защото, вижте само дебата за това как да се отнасяме към имигрантската вълна, която отново се задава от юг и от югоизток, и какви неприятни политически последствия носи този дебат за отношенията между страните членки, а за някои от тях, като Германия, и вътре в държавата.

Е, ще почакаме още една година, без да забравяме да отидем до най-близкия супер и да си вземем бира, дори това да е след седем часа вечерта. Вече е разрешено. Или по-скоро - не е забранено.

Наздраве!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Река Малък Искър наводни Етрополе и Роман
Река Малък Искър наводни Етрополе и Роман
ДРУГИТЕ новини: Влакчето на Мъск
ДРУГИТЕ новини: Влакчето на Мъск