ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Недостиг на кадри в сферата на обслужването през новия зимен сезон

bnt avatar logo от Автор: Елена Чимева, Оператор: Павел Петлички
A+ A-
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

За недостиг на кадри в сферата на обслужващия персонал за новия зимен ски сезон в хотелите в Банско, Добринище и Разлог сигнализират хотелиери от туристическия бранш в Банско. Търсят се от камериери до сервитьори и готвачи. Ваня Димитрова и съпругът и...

Недостиг на кадри в сферата на обслужването през новия зимен сезон

За недостиг на кадри в сферата на обслужващия персонал за новия зимен ски сезон в хотелите в Банско, Добринище и Разлог сигнализират хотелиери от туристическия бранш в Банско. Търсят се от камериери до сервитьори и готвачи.

Ваня Димитрова и съпругът и са от Варна и са в ресторантьорския бранш от близо 30 години. Работили са в курортите по Черноморието като севритьори, а в последствие станали готвачи. От една година приготвят гозби в механа в Банско. Ваня казва, че младите хора работят по два-три дни и се отказват.

„Значи, то кандидати много има въпросът е ,че просто не стават всеки си казва, че и това е лесно, че много много зор няма да си дават трябва да и си наясно, че часовете са много, че работата е много", обясни Ваня.

Заплатата за готвач е над хиляда лева на месец, но трябва да инвестираш в себе си, казва още жената. Тя е завършила курсове в сферата на общественото хранене и може да се разбере с туристите на английски, руски и немски.

„Проблемът в момента е, че хигиенисти са хора, които въобще не знаят дума да не говорим, че в момента пазарът се владее доста от много руснаци. Пък младото поколение да не говорим, че не знае

руски”, добави Ваня.

Работната ръка в сферата на услугите в туристическия бранш е дефицит, признават хотелиери в Банско. За труда, който полагат у нас, заплатата на месец е между 600 и хиляда лева, а в чужбина - в пъти повече.

„Надяваме се да се вземат такива мерки. Със законови средства да се разреши да се даде работна виза, така че да се внесе свежа кръв в бранша”, надявя се Малин Бистрин, председател на Сдружение на туристическия бизнес в Банско.

Най-търсени в зимните ни курорти са шеф готвачите, на които от бранша предлагат заплата на месец от порядъка на 2-3 хиляди лева. Срещу същата сума, но в евро им плащат в ресторантите в други европейски страни.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?