НОВИНИ

Норвегия избира днес нов парламент

Норвегия избира днес нов парламент. Гласуването продължава два дни от 11 часа по Гринуич /14 часа българско време/ в неделя до 19 часа по Гринуич утре /22 часа българско време/.Най-щастливата страна в света ще трябва да реши дали да остави на власт дясната коалиция или да даде управлението на опозицията в лицето на Лейбъристката партия. Според последните социологически проучвания политическата сила на премиера Една Солберг и лейбъристите на Йонас Гар Сторе са с много близки резултати и днешният вот няма категоричен фаворит. Според някои данни опонентите може да имат разлика само от един мандат в 169-местния парламент.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:21, 11.09.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
норвегия избира нов парламент

Медиите определят днешния вот като „най-големия изборен трилър от много десетилетия“ в богатата скандинавска държава, населявана от 5,3 млн. души. Решаващо за резултатите от изборите ще е и това дали две по-малки партии ще успеят да преминат 4-процентовия праг за влизане в парламента. Това са губещата привърженици „Венстре“, която подкрепя десните, и набиращата подкрепа партия на Зелените, която застава зад левите.

Коалиционното правителство в Осло, което е на власт от 2013 г., се състои от Консерваторите на Солберг и умерено популистката антиимигрантска Прогресивна партия. Управляващите обещават, че ако получат нов мандат ще продължат с данъчните съкращения, целящи стимулиране на икономиката, възстановяваща се от спада в цените на петрола от 2014 г.

Норвегия е най-големият производител на петрол в Западна Европа.

В същото време милионерът Йонас Гар Сторе влиза в надпреварата с ангажимент за увеличаване на данъците за богатите в опит да подсили издигнатата на почит в страната социална система и да намали неравенството в обществото.

Лидерът на опозицията вече даде гласа си предварително в неделя, както направиха и други над един милион избиратели. Очаква се 56-годишната Солберг да гласува в родния си град Берген в първата половина на деня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни консултации на деца с проблеми в растежа
Безплатни консултации на деца с проблеми в растежа
Във Венеция беше открит Международният младежки фестивал Орфей в Италия
Във Венеция беше открит Международният младежки фестивал "Орфей в Италия"