НОВИНИ

Нов дневен център за хора с деменции в Пловдив

Първият в страната дневен център за пълнолетни граждани с деменции и психически разстройства отвори врати в Пловдив. Сградата се намира в Комплекса за социални услуги на бул. „Цариградско шосе". Капациетът на центъра е от 40 души.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
06:34, 05.04.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Центърът ще поема грижата за болните през деня, за да могат близките им да а ходят на работа спокойно. Общината осигурява транспорт за хората с увреждания до комплекса и обратно.

Красимира Горанова, управител на дневния център: Това което предлагаме тука е рехабилитация, занимания по различни ателиета, родолюбие, шивачество, готварство, арттерапия , музикотерапия

Хората с деменции ще могат да ползват голф игрище, боулинг зала и стрелбище по спортна стрелба. Елена смята да кандидатства за посещения в центъра.Тя е на 26 години и страда от деменция в лека форма.

Елена: Ще идвам тука да уча, да стана студентка и да спечеля най-доброто висше право

Над 100 хиляди българи са с деменция като половината от тях страдат от Алцхаймер – сочат данните на гражданското сдружение „Алцхаймер България”.

Ирина Илиева от гражданско сдружение „Алцхаймер България“: Надяваме се, че откриването на този дневен център е стъпка в посока на разработване на цялостна политика за социално включване на дементно болните и техните семейства
Кольо Бонев-социален асистент: Жена ми заболя от деменция 2006 година в началото беше много трудно много натоварващо, не бяха запознати личните лекари с деменциите.

За хората в центъра от понеделник до петък безплатно ще се грижи персонал от 16 специалисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Велики четвъртък: Патриарх Неофит ще води съборната Света Василиева литургия
На Велики четвъртък: Патриарх Неофит ще води съборната Света Василиева литургия
Тръмп засили охраната на границата с Мексико
Тръмп засили охраната на границата с Мексико