НОВИНИ

​Нова Каледония ще гласува на референдум за независимост от Франция​

Френските тихоокеански острови Нова Каледония се подготвят за референдума в неделя, на който трябва да решат дали искат да станат независима нация – вот, който се разглежда като своеобразен тест на политиката на Франция, съобщава АФП.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:31, 03.11.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
​нова каледония гласува референдум независимост франция​

Островите са разположени само на 18 000 километра от сушата. Те са източник на най-големите запаси от никел в света – суровина, широко използвана в електрониката и стратегическа отвъдморска територия на Париж в Пасифика. Близо 175 000 души са имащите право на глас на островите, които са известни със зашеметяващите си плажове.

;

Социологически проучвания преди вота показаха, че мнозинството вероятно ще гласува за оставането под френска власт. Има обаче опасения, че референдумът може да предизвика напрежение между коренното население канак, което подкрепя независимостта и заселниците, което да доведе до кървави сблъсъци като тези от края на 80-те години на миналия век. Коренното население обаче представлява едва 50 процента от електората, като някои подкрепят оставането в рамките на Франция – не на последно място заради финансовата инжекция от 1,3 милиарда евро, която Париж отпуска на островите всяка година.

Според проучванията около 75% от гражданите ще гласуват срещу независимостта и за оставането в рамките на Франция, която завладява островите през 1853 година и ги използва като наказателна затворническа колония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралев: Кандидатурата ни за домакинство на Световно по футбол е реална
Кралев: Кандидатурата ни за домакинство на Световно по футбол е реална
Два пожара в Родопите, край Белица гори борова гора
Два пожара в Родопите, край Белица гори борова гора