НОВИНИ

Нови арести в Турция

Отново масови арести в Турция - този път на хора на ръководни позиции в компании, свързани с организацията на Фетхуллах Гюлен. Повече от 200 души са арестувани само днес, с което броят на задържаните вече надхвърли 17 хиляди души.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:17, 16.08.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Серия от координирани полицейски акции на територията на Истанбул. Целта - офисите на 44 фирми, за които се твърди, че са оказвали финансова подкрепа на организацията на Фетхулах Гюлен - ФЕТО. В операцията участват екипи на отдела за борба с финансовите престъпления, подкрепени са и от отряд за бързо реагиране. Арестувани за 120 души, заемали ръководни позиции в компаниите. Домовете им са претърсени.

Продължава и чистката в съдебната система. След като вчера бяха задържани 136 служители, днес сградата на Анадолската съдебна палата беше блокирана от полицията, а 83-ма висши съдебни служители - арестувани.

През последния месец турските власти многократно декларираха, че арестите и уволненията няма да спрат, докато не бъде премахнат и последният последовател на Гюлен.

Парламентът обсъжда и въвеждането на два указа към извънредното положение, съгласно които всички държавни служители и военни, отстранени от длъжност заради членство във ФЕТО, ще загубят професионалните си титли и военни чинове.

В емоционално изказване пред турския Меджлис, премиерът Йълдъръм изрази увереност, че духовникът в изгнание Гюлен, ще бъде предаден на Анкара.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: Гюлен ще се върне в Турция и ще се изправи пред съда. Всеки, който е отговорен за проливане на кръв, ще плати за това, което е сторил. Скъпи сънародници, не мислете, че се опитваме да мъстим. Ние търсим справедливост. Тя ще бъде раздадена по съдебен път. Никой няма да остане ненаказан, бъдете сигурни. Смъртна присъда се изпълнява един път. Но има и по-страшни наказания от нея.

Турската прокуратура е поискала две доживотни присъди и още една от 1900 години срещу Гюлен. В обвинителен акт от повече от 2500 страници, той е сочен за организатор на "опит за унищожаване чрез сила на конституционния ред" и "създател и ръководител на въоръжена терористична група".

А на фона на събитията в Турция от ЕК заявиха, че Анкара продължава да не отговаря на 5 от ощо 72 критерия, за отпадане на визите. Едно от неизпълнените условия, е промяна на закона за борба с тероризма.

Според Брюксел сегашният дава на правителството и специалните служби прекомерни пълномощия, нарушаващи основните права и свободи на гражданите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стратегията на Доналд Тръмп за борба с Ислямска държава
Стратегията на Доналд Тръмп за борба с "Ислямска държава"
Иран даде военно летище на Русия за въздушни удари по терористите в Сирия
Иран даде военно летище на Русия за въздушни удари по терористите в Сирия