НОВИНИ

Нови демонстрации против дясното правителство в Полша

Протести и най-тежка политическа криза в Полша от години. Привърженици на опозицията излязоха на улицата в защита свободата на пресата и срещу начина, по който тази нощ бе приет държавния бюджет.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:58, 17.12.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Недоволството е срещу управляващите от дясната популистка партия Закон и справедливост, начело с Ярослав Качински. Страстите в парламента през нощта се нажежиха около решение за ограничен достъп там на журналисти и медии. След нощната блокада на Сейма, демонстрациите днес се пренесоха и пред президентския дворец с искане държавният глава Анджей Дуда да се намеси в защита на конституционни ред. Участват привърженици на опозиционните партии Гражданска платформа и Новочесна, както и на Комитета за защита на демокрацията. Протестите ще продължат до прегласуване на бюджета, обяви опозицията. Вътрешният министър определи проявите като опит за незаконно завземане на властта.


;

През нощта бюджетът бе приет извън пленарна зала - прецедент след 1989-та година. Вотът бе пренесен в друго помещение, защото опозиционни депутати блокираха подиума в знак на несъгласие с новите правила за медиите в законодателния орган.Опозицията оспори кворума и валидността на вота.

Елшбета Радзишчевска, позиционен депутат: "Хора, които вероятно не са депутати вдигнаха ръце. Преброяването е хаос. Съмняваме се, че има кворум."

Якуб Рутнички, опозиционен депутат: "Когато започнахме да снимаме свалиха ръце, защото знаят, че ще проверим дали всички в залата са депутати. Не мога да опиша какво се случва."

;

От догодина работата на парламента ще могат да отразяват само определени журналисти, право да записват заседанията ще имат пет телевизии. Управляващите не виждат посегателство срещу свободата на словото и твърдят, че мерките ще спрат практиката депутатите да бъдат заговаряни от журналисти в кулоарите на Сейма. Няма да се оставим да ни тероризират, заяви по повод протестите лидерът на управляващата партия Закон и Справедливост Ярослав Качински. Той и премиерът Беата Шидло можаха да напуснат парламента едва в три през нощта с полицейски ескорт.

Демонстрант: "Полицаи вървяха пред колите и разпръсваха седящите на улицата. Хвърляха хората на всички страни. Аз бях ударен в лицето, мой колега също. Скъсаха ми якето."

Днес лидерите на основните опозиционни партии обявиха, че ще сезират съда във връзка с вчерашните гласувания. Десетки техни депутати - либерали и центристи - втори ден окупират парламентарната зала. Те заявяват, че ще останат там до вторник, за да бъдат гласувани отново текстове от бюджета, както и закон, намаляващ пенсиите на бившите служители от комунистическите силови структури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: ГЕРБ са се превърнали в резервна гума на Реформаторския блок
Корнелия Нинова: ГЕРБ са се превърнали в резервна гума на Реформаторския блок
Тържествено посрещане на митрополит Киприан в Стара Загора
Тържествено посрещане на митрополит Киприан в Стара Загора