НОВИНИ

Нови елементи се прибавят към великденските традиции в Румъния

Тази година към великденските традиции в Румъния се прибавят нови елементи, съобщава Асошиейтед прес. Населението на Румъния, наброяващо 19 милиона, е предимно православно. Главната разлика на великденските празници в страната са старите традиции, включващи сложна украса на яйцата и рисуване на икони, но в празника се промъкват нови, "по-комерсиални" елементи.

bnt avatar logo
от БТА
14:12, 15.04.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света
елементи прибавят великденските традиции румъния

На великденски панаир пред двореца в Букурещ, построен от комунистическия лидер Николае Чаушеску, обикалят артисти, маскирани с гигантски заешки глави. Огромни модели на писани яйца в кошници допълват картината. Голяма кокошка тегли количка, а пластмасов заек седи отзад с модел на голямо рисувано яйце - сцени, които може би са вдъхновени от "Алиса в страната на чудесата".

Занаятчии като Нику Поенару сръчно украсяват кокоши, щраусови и гъши яйца, като изпразват съдържанието и декорират черупката с малки дупчици, създавайки произведения с художествена и религиозна стойност. Цените варират от 15 до 150 леи (3,30 до 33 евро) в зависимост от големината и сложността на украсата. Рисуването на религиозни символи, главният обичай по Великден, също може да се види на панаира и пред Патриаршията, където се продават икони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джанет Джаксън показа снимка на новородения си син
Джанет Джаксън показа снимка на новородения си син
Оградата на границата с Турция в Хасковска област ще бъде удължена
Оградата на границата с Турция в Хасковска област ще бъде удължена