НОВИНИ

Ще свалят ли Дилма Русеф?

Президентът на Бразилия Дилма Русеф е все по-уязвима политически, след като нейният коалиционен партньор - "Бразилското демократично движение" напусна правителството. Това става две седмици преди вота за евентуалното отстраняване на Дилма Русеф от поста.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:26, 30.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света
свалят дилма русеф

Оценила сериозността на положението, бразилската президентка отложи пътуване до Съединените щати. Загриженост изразиха дори и от ООН.

Ромеро Жука, вицепрезидент на "Бразилско демократично движение": "Оттук нататък, на това историческо събрание,Бразилското демократично движение, се отделя от правителството на президента Дилма Русеф".

Така най-силният коалиционен партньор на Дилма Русеф я напусна. Центристкото Бразилско демократично движение е най-голямата партия в Бразилия и от 94-та е арбитър в съставянето на коалиции. Неговият лидер, 75-годишният вицепрезидент Мишел Темер не крие амбициите си да наследи Русеф.

Допълнително усложнение за настоящия държавен глава е и надеждата на Темер да повлече колебаещите се партии.От техните гласове зависи вота след две седмици, който евентуално ще отвори процедурата по импийчмънт на президента.

Засега Русеф е е на ръба, но една от по-малките партии разреши на депутатите си да гласуват по съвест, а другата още не е взела решение.

Бразилия е разтърсена от корупционния скандал с петролната компания Петробрас, Русеф не е пряк обект на разследване, но опозицията я обвинява, че е прикрила големия размер на бюджетния дефицит през 2014 и 2015 - първите години след преизбирането й.

От президентския лагер демонстрираха спокойствие.

Жак Вагнер, шеф на администрацията на Русеф: Решението на Бразилското демократично движение идва в подходящ момент, защото дава прекрасна възможност на президента Русеф да заздрави правителството.

ООН съще взе отношение по бразилската правителствена криза.

Бан Ки-мун, ген. секретар на ООН: Всяка политическа нестабилност в Бразилия е причина за загриженост за нас.Призовавам бразилците, политическите лидери да намерят плавен изход от кризата.

Въпреки рецесията и политическа криза, в Рио де Жанейро уверяват, че сигурността по време на Олимпиадата няма да пострада.Игрите са през август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маршрутът на бежанците към Германия
Маршрутът на бежанците към Германия
Как живеят в Горни Лом след взривовете
Как живеят в Горни Лом след взривовете