НОВИНИ

Новите правила за ускорено експулсиране на незаконно влезли в САЩ

Как ще се прилагат новите правила за ускорено експулсиране на нелегални имигранти от Съединените щати, които обяви Министерството на вътрешната сигурност на страната. Определени са няколко равнища на приоритет за процедурата, начело с осъдените за нарушения и престъпления. Мерките няма да влязат в сила незабавно, защото зависят от Конгреса и подлежат на обществено обсъждане или предоговаряне с властите на други държави, уточни Вашингтон.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:37, 22.02.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Министерството на вътрешната сигурност запазва програмата на предишния президент Обама, която предоставя разрешителни за работа на влезлите незаконно в Съединените щати като деца. Това са около 750 хиляди души, така наречените "мечтатели". Новите правила позволяват експулсиране за по-малко от две години на всеки без документи. Приоритет са рискови категории като наскоро влезли в страната, осъдени за престъпление и хора само с повдигнато обвинение.

На незабавно връщане подлежат заловените на границата с Мексико. Стартира строителството на граничната стена, на стойност 21 милиарда. Новият мексикански посланик в Съединените щати нарече отношението към страната му "неприемливо".

Геронимо Гутиерес - посланик на Мексико в САЩ: Добрите отношения със Съединените щати никога не може да са на всяка цена и никога за сметка на националните интереси и достойнството на мексиканците.

Администрацията на Тръмп ще назначи допълнително 15 хиляди агенти в граничния патрул, митниците и имиграционните власти. Има какво да се желае в дейността на Министерството на вътрешната сигурност, констатира вътрешна инспекция на ведомството. Отменени са над 2 хиляди проекта за укрепване на 53 мили граница при Аризона, но е похарчен един милиард, назначаването на агент в Граничния патрул отнема повече от 9 месеца, изтъква докладът.

Джон Рот - главен инспектор: Вътрешна сигурност е отбелязала напредък през последните три години, но е изправена пред трайни предизвикателства.

До края на седмицата президентът Тръмп ще издаде нова заповед за справяне с миграцията. Предишната беше спряна от съда. Мерките му предизвикаха протести, включително инициативата "Ден без имигранти". Такива са 13 процента от населението на Съединените щати или над 40 милиона. Междувременно на Статуята на свободата в Ню Йорк се появи лозунг за добре дошли на бежанците. Отговорност пое гражданско сдружение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Архитeктурни приказки
ДРУГИТЕ новини: Архитeктурни приказки
Дискусионен клуб: Опасностите, породени от злоупотреба с информацията за храни
Дискусионен клуб: Опасностите, породени от злоупотреба с информацията за храни