Някой от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК и могат да предизвикат редица заболявания, включително и рак. Това показва изследване на Института по молекулярна биология към БАН. Учените установяват, че 6 добавки в храните, означавани с Е, трябва да...
Някой от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК и могат да предизвикат редица заболявания, включително и рак. Това показва изследване на Института по молекулярна биология към БАН. Учените установяват, че 6 добавки в храните, означавани с Е, трябва да присъстват в продуктите, които консумираме, в хиляди пъти по-ниски дози от сега разрешените.
Според доцент Георги Милошев методите, които се използват за оценка на вредните добавки, са остарели. Българските учени правят изследването си по иновативен метод, като анализират една малка част от Е-тата, които често присъстват на трапезата ни. Установяват, че те създават риск от рак и други заболявания, а също водят до възникване на генни мутации.
Някой от тези добавки са забранени например в Норвегия. Често влизат в съдържанието на консервираните храни, дълготрайните колбаси, някои сладоледи, торти и бонбони.
Въпреки че екипът е сигнализирал всички институции, които по някакъв начин са свързани с проблема, включително и европейските - резултат няма. Отговор на местно ниво получават единствено от Българската агенция по безопасност на храните, които обясняват, че нашето вътрешно законодателство произтича от това на Европейския съюз и проблемът не може да се реши само на национално ниво. Крайно становище получават и от Европейският орган по безопасност на храните.
Екипът, заел се с каузата да намали опасните Е-та, настоява да бъде променена нормативната база и концентрацията на добавките да бъде сведена до безопасните дози, установени от българските учени.
Полицаи от Кюстендил разбиха престъпна група за разпространение на наркотици