ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Няма опасни вещества в лютеницата, категорични са производителите

bnt avatar logo от Автор: Паулина Найденова, Оператор: Георги Илиев
A+ A-
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Лютеницата, която се продава в магазините не съдържа опасни вещества, нито по-голямо количество захари от разрешеното. Това заявиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци във връзка с твърденията на Асоциация "Активни потребители", че в...

Няма опасни вещества в лютеницата, категорични са производителите

Лютеницата, която се продава в магазините не съдържа опасни вещества, нито по-голямо количество захари от разрешеното. Това заявиха от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци във връзка с твърденията на Асоциация "Активни потребители", че в бурканчетата на популярна фирма е открито вещество със сходни на наркотик качества. Компанията-производител обмисля да търси правата си по съдебен път, след като получи протоколите от изследванията, направени в Белгия.

Няма категорични доказателства, че в изследваната по желание на "Активни потребители" лютеница е открито веществото олеамид. Лабораторията, в която е дадена пробата, не е акредитирана, смятат от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. От фирмата, която произвежда популярната лютеница обясняват представените преди два дни изследвания с търсене на сензация и намаляване на продажбите на фирмата.

"Рано е още да кажа дали има някакъв спад, предполагам, че ще има при всички положения. Мисля, че е редно да си потърсим правата, но ще го обсъдим това нещо", каза Рангел Пинджев, собственик на фирма производител.

От лабораторията, в която са проверили съдържанието на 12 марки лютеница и са изпратили проби в Белгия обясняват, че са предупредили, че веществото е опасно на база на научни изследвания в чужбина.

"Не можем да ви кажем, не е изследвано върху хора това съединение, а върху животни. Затова ние просто цитираме какво има достъпно. Акредитацията на държавната българска служба, за акредитация не е необходима на никой. В момента в света няма лаборатория, която да е акредитирана за мерене на олеамид", каза д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните.

Относно твърденията, че в лютеницата се влага високо количество захари, производителите обясниха, че спазват всички норми. Тенденцията била точно обратното - подслаждането е по-малко, защото киселинността на доматите намалява.

"През последните 20 години само в доматеното пюре количеството естествени захари се е повишило с 3-4 %. Киселинността е паднала", каза Константин Ламбрев, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

От Асоциацията "Активни потребители" призовават да се забрани добавянето на захар в лютеницата, а ако се слага такава продуктът да се продава на отделен щанд като имитиращ.

От Агенцията по храните пък обясниха за БНТ, че няма причина да се изпращат проби от лютеница за изследване в чужбина, защото веществото олеамид не е опасно за здравето и няма други установени нарушения от страна на производителите.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?