НОВИНИ

Обявяват кой е новият премиер на Турция днес

Днес ще стане ясно кой е новият премиер на Турция след оттеглянето на Ахмет Давутоглу. Министър-председателят ще оглави и Партията на справедливостта и развитието и ще бъде избран на заседание на Централния съвет на политическата формация. Обявяването на кандидатурата идва на фона на напрегната обстановка в южната ни съседка. Днес Турция отбелязва националния си празник, а полицията е приведена в готовност заради повишен риск от терористични атаки.

bnt avatar logo
от БНТ
06:36, 19.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Централният управителен съвет на Партията на справедливостта и развитието ще се събере на заседание в 11 часа днес. Според турски медии, се очаква името на единствения кандидат за председателския пост, който в последствие ще замести и Давутоглу, да бъде оповестено след това. Новият лидер трябва да бъде утвърден чрез гласуване на извънреден конгрес в неделя.

За фаворит за поста се цитира Бинали Йълдъръм - министър на транспорта, който се ползва с репутацията на приближен до президента. Йълдъръм е архитект на големите градоустройствени проекти, предприети от президента Ердоган. Новият лидер на партията ще наследи и доскорошния премиер Ахмет Давутоглу на поста и още първата му задача ще бъде да формира ново правителство.

Обявяването на кандидатурата идва на фона на напрегната атмосфера в южната ни съседка. Днес Турция отбелязва националния си празник – на него страната почита паметта на основателя на модерната република, Мустафа Кемал Ататюрк. Денят е известен още като празник на младежите и спорта. Турската полиция е приведена в готовност да реагира на евентуално нападения от страна на групировката "Ислямска държава".

Американският президент Барак Обама и турският му колега Ердоган обсъдиха в телефонен разговор късно снощи борбата срещу джихадистите. Двамата държавни глави са се обединили около мнението, че има спешна необходимост да бъде продължена кампанията за отслабване и побеждаване на "Ислямска държава", за да не може групировката да извършва атаки в Турция, Европа и на други места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчезнал пътнически самолет от Париж до Кайро
Изчезнал пътнически самолет от Париж до Кайро
Нов мощен земен трус разтърси Еквадор
Нов мощен земен трус разтърси Еквадор