НОВИНИ

Очакванията на Европа от Тръмп

Милиардер, телевизионна звезда, шоумен без грам политически опит. Неговото пътуване към Белия дом започна преди година и половина, а днес след по-малко от час той ще стане 45-ият президент на Съединените щати и ще произнесе клетвата, която преди него са произнасяли Джордж Вашингтон, Ейбръхам Линкълн, Кенеди, Рейгън.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче веле
17:18, 20.01.2017
Чете се за: 03:31 мин.
По света

БНТ: Какви са очакванията в Европа?

Александър Андреев, Дойче веле: Разбира се, аз нито мога да говоря от името на Европа, нито пък да обобщя тези очаквания в няколко изречения. Но ако трябва да започна с една дума: очакванията са мрачни, крайно мрачни дори. Както научавам, многобройни европейски външни министри са били направо потресени от изявленията на Тръмп през тази седмица. Моят колега от брюкселското ни студио Бернд Ригерт дори говори за надигащите се страхове сред европейците, че Тръмп и Путин могат да се спазарят зад гърба на Евросъюза и на практика да си поделят континента: за Путин, примерно, Украйна, Белтийските държави и Грузия, за Тръмп – останалите европейски територии, където ще може да си прави каквото си иска.

Според мен, това са леко преувеличени сценарии, обаче за съжаление и аз съм убеден, че не само за Европа, но и за света президентството на Тръмп ще бъде земетресение, дори катастрофа. Както писа един германски журналист, отлично познаващ американската политика, Тръмп идва, за да демонтира либералния световен ред, който неговата страна, САЩ, инсталираха преди близо 70 години. Така се оказва, че днес единствено Евросъюзът може да опази този либерален световен ред – и аз искрено се надявам, че ще го стори. Тръмп твърди, че ЕС е изживял времето си и че след Великобритания ще го напуснат и други държави. В Брюксел са ужасени, защото установяват, че Тръмп черпи информацията си за ЕС главно от своя приятел Найджъл Фараж – човека с главна вина за Брекзита. То затова и информацията му е такава: дори не знае точния брой държави в ЕС, и дали Украйна е член, бърка Юнкер с Туск...

Да не говорим за съвършено нелепото му изказване, че британците напуснали ЕС, защото Брюксел ги принуждавал да приемат бежанци. Както всички знаем, привържениците на Брекзита искаха нещо съвсем друго: да ограничат притока на хора от ЕС, на поляци, румънци и българи, примерно. Друга глупост, която изрича Тръмп за Европа обаче трябва да се вземе насериозно: според него ЕС бил създаден, за да надвие САЩ в търговията. В това изказване прозира самата същина на идеите на Тръмп. Той иска да се върне в предишната епоха, където националните държави са затворени в своите граници и в своите икономики. В неговата глава държавите трябва не да си сътрудничат, да правят съюзи и международни организации, а да се конкурират и конфронтират. Мен ако питате, той просто по глупав начин пренася възгледите си за бизнеса (там те може да са основателни) върху политиката, където действат съвсем други закономерности. За съжаление, както писа един германски коментатор, Тръмп не е просто слон в стъкларски магазин – по отношение на Европа той умишлено потрошава стъкларията.

БНТ: А какво следва от всичко това? Какво ще се промени в отношенията между САЩ и Европа?

Александър Андреев, Дойче веле: Дано да се окажа лош пророк, но мисля, че всичко ще се промени. Тръмп явно иска две неща: да спре свободната търговия с ЕС (за да насърчи американската икономика) и да се откаже от досегашните ангажименти на САЩ за подкрепа и защита на Европа. Тоест, САЩ занапред – казано на бизнес-език – ще бъдат за Европа просто нещо като охранителна фирма: колкото плащаш, толкова те и пазя. Всички тези смущаващи новини имат обаче и своята добра страна, тоест – всяко зло за добро. Плановете на Тръмп може и трябва да мобилизират европейците. Да се събудят те най-сетне, да седнат и да си направят федерална държава, да си изградят собствена отбранителна система, с две думи – да се еманципират от САЩ, които – каквото и да си говорим – са поне едни родители на общоевропейския проект. Мисля, че в момента още никой не може да предвиди последиците за Европа от влизането на Тръмп в Белия дом. Какво ще стане, ако той наистина наложи мита върху европейските стоки? Та нали двустранната търговия е от огромна важност, годишно през нея се извъртат 1300 милиарда долара. Какво ще стане, ако китайците клекнат пред заплахите на Тръмп и отворят пазара си? Ами ако изключително хитрият Владимир Путин действително направи отстъпки на Тръмп и досега по-скоро виртуалният съюз помежду им стане съвсем реален? Всичко това ще окаже огромно въздействие върху Европа. Какво – още никой не знае. Единственият светъл лъч в тази мрачна картина са изказванията на бъдещия държавен секретар и на бъдещия министър на отбраната, които пред Сената категорично защитиха трансатлантическото партньорство.

БНТ: Да кажем накрая и няколко думи за реакциите в Германия, за отношението на Тръмп към тази страна и бъдещето на двустранните отношения.

Александър Андреев, Дойче веле: Германия открай време е най-верният партньор на САЩ. Аз винаги съм се смайвал от това колко германците харесват, дори обичат Съединените щати. Със своите последни изявления обаче Доналд Тръмп е на път да съсипе всички симпатии. Както знаете, той каза, че ЕС не бил нищо повече от инструмент на Германия, обвини канцлерката Меркел в катастрофална грешка заради бежанците и заплаши БМВ с наказателни мита. Всичко това обръща настроенията в Германия. Доскоро всеки втори германец смяташе, че САЩ са благонадежден партньор, в момента на това мнение е едва всеки пети човек в страната. Мнозинството германски политици са единодушни по въпроса, че пред Тръмп не бива да се отстъпва, че Германия и Европа трябва да защитават своите ценности и убеждения – за свободата, за демокрацията, за единството на Европа, по отношение на опазването на климата и на свободната търговия. Канцлерката Меркел засега е предпазлива, това е в неин стил, но наблюдателите са убедени, че когато отиде да се срещне с Тръмп във Вашингтон, още тази пролет навярно, тя изобщо няма да му цепи басма. Нейният вицеканцлер Зигмар Габриел тези дни си позволи с много сарказъм да коментира заявката на Тръмп, че ще наложи мито върху вноса на германски автомобили, за да се продават по-добре американските. Габриел каза: „Предлагам американците просто да започнат да произвеждат по-добри автомобили, тогава може и да се намери някой купувач за тях”. Въпреки това германският бизнес е силно разтревожен от плановете на Тръмп. И как няма да е, когато Германия има плюс от 75 милиарда евро годишно в търговията със САЩ. Не случайно 96% от предприемачите в момента са много черногледи…

Доналд Тръмп е на път да съсипе една сложна международна конструкция, изграждана с много мъки десетилетия наред. Тази конструкция опази мира в нашата част от света през тези десетилетия. И не ми се мисли какво ще стане, ако се срути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Роботи конкурират журналисти
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Роботи конкурират журналисти
Почистват от снега покрива на Археологическия музей
Почистват от снега покрива на Археологическия музей