НОВИНИ

ООН: В Йемен може би са извършени военни престъпления

През трите години на конфликта в Йемен може би са извършени военни престъпления, показва разследване на ООН, цитирано от ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
20:52, 28.08.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
оон йемен извършени военни престъпления

Публикуваният днес доклад показва, че представители на правителството в Йемен и предвожданата от Саудитска Арабия коалиция може да са извършили действия, равносилни на престъпления по силата на международното право.

Експертният доклад, изготвен по поръчка на Съвета на ООН по правата на човека, посочва, че коалицията е нанесла въздушни удари по пазари, погребения и сватби наред с други масови прояви и на оживени места.

;

Според него блокадата на йеменските пристанища и въздушно пространство също може да е в нарушение на международното хуманитарно право. В доклада се препоръчва независим съд да установи дали действително са били извършени военни престъпления.

Международното летище на йеменската столица Сана и прилежащата военновъздушна база са били бомбардирани интензивно миналата нощ. По информация на телевизията на бунтовниците хуси "Ал Масирах" ударите са дело на оглавяваната от саудитците коалиция. Няма данни за жертви.

ООН смята, че от март 2015 г. до август 2018 г. около 6660 цивилни са били убити, а 10 563 ранени в конфликта между подкрепяното от саудитците правителство и съюзените с Иран бунтовници хуси. По данни на Световната здравна организация загинали са общо около 10 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военният министър на САЩ е загрижен от покупката на руски ПРО от Турция
Военният министър на САЩ е загрижен от покупката на руски ПРО от Турция
Военният министър Каракачанов наблюдава тренировъчни полети над Шабла
Военният министър Каракачанов наблюдава тренировъчни полети над Шабла