НОВИНИ

Оптимистична прогноза за успех на примирието в Сирия

Въпреки сигналите за нарушения, положителна равносметка за влязлото днес в сила примирие в Сирия от работната група, ръководена от САЩ и Русия, предаде Франс прес.

Златина Петкова
от Златина Петкова
22:31, 27.02.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
оптимистична прогноза успех примирието сирия

Групата, в която участва и специалния пратеник на ООН Стафан де Мистура, се събра в Женева още преди началото на примирието. Центрове за контрол, които да следят прекратяването на огъня са създадени във Вашингтон, Москва, Латакия, Аман и Женева. При нарушения е създадена система за уведомяване на САЩ и Русия, а после и на другите членове на международната група за подкрепа на Сирия. Военният отговор трябва да е последният отговор, заяви тази вечер де Мистура. Неделя и понеделник също ще са критични дни.

Стафан де Мистура, специален пратеник на ООН: Случващо се през първата нощ и първия ден показва, че всички са сериозно решени да продължат да спазват примирието. Работи се денонощно и всеки сигнал за нарушение се проверява.

В новините на БНТ арабистът професор Владимир Чуков коментира, че от доста време конфликтът се управлява от САЩ и Русия и очерта умерено оптимистична прогноза за успех на примирието.

Проф. Владимир Чуков, арабист: От примирието са изключени "Ислямска държава" и фронтът ал Нусра. Прекратяването на огъня трябва да отвори път към политическото уреждане на конфликта.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие в подкрепа на Лех Валенса
Шествие в подкрепа на Лех Валенса
В Якоруда протестираха срещу продавача на ракията-убиец
В Якоруда протестираха срещу продавача на ракията-убиец