НОВИНИ

Опустошителните пожари в горите на Амазония разпалиха политически страсти

Заради огнената стихия президентите на Франция и Бразилия влязоха в полемика. За 48 часа в амазонските гори са регистрирани над 2500 огнища. От началото на годината пожарите в Амазония са над 75 000, което е с 85% повече в сравнение със същия период миналата година.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:55, 23.08.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В сърцето на Амазония. Хората от племето Мура отчаяно се опитват да опазят горите си. За този сезон огнените стихии не са рядкост, но за първи път от години мащабите и броя на огнищата са толкова големи.

Френският президент сравни огнената стихия с "международна криза".

Нашата къща гори. Буквално. Амазонската гора - белите дробове, които произвеждат 20% от кислорода на планетата, е в пламъци.

С видео във Фейсбук бразилският президент отговори на Макрон да не използва вътрешнополитически проблем за политически цели. Жаир Болсонаро призова да не се създава "екологична паника".

Амазония е два пъти площта на Европа. Това е най-голямата тропическа гора на Земята.

Дъг Мортън, НАСА: При пожарите се отделя въглеродът, който съхраняват дърветата. Той попада в атмосферата като въглероден диоксид или метан.
;

Според прирородозащитници причината за унищожителните пожари е обезлесяването на джунглата, което се е увеличило от идването на власт на Жаир Болсонаро.

Жаир Болсонаро, президент на Бразилия: Кой пали горите? Не знам. Всеки може да е. Може да са фермери, но за мен най-заподозрени са неправителствените организации.

Международните критики срещу Бразилия започнаха преди дни, след като Норвегия и Германия заявиха, че няма да плащат за опазване на амазонските гори, защото финансирането не дава резултати.

Френският президент и германският канцлер призоваха амазонските пожари да бъдат обсъдени на срещата на Г-7, която започва утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1000 декара са засегнати от пожара край Ветрен
1000 декара са засегнати от пожара край Ветрен
Предупреждение за силен вятър, високи вълни и мъртви течения по морето
Предупреждение за силен вятър, високи вълни и мъртви течения по морето