САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Осем деца са пострадали от опасни селфита върху влакове на БДЖ за две години

За две години осем деца са пострадали, опитвайки се да заснемат екстремно „селфи“ върху влакове на БДЖ. За съжаление, три от децата са загубили живота си. Държавните железници, МВР и Агенцията за закрила на детето разясняват с брошури и срещи опасността от игрите в близост до железопътни гари и депа.

Александър Марков
от Александър Марков Екип на „По света и у нас“
19:34, 03.08.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Седем пъти през последните 2 години деца са рискували живота си, качвайки се върху влакове, за да се заснемат. Три деца са загинали.

Кирил Костадинов, ръководител отдел „Безопасност“, БДЖ-Пътнически превози: Останалите са с тежки наранявания, изгаряния и с продължително лечение. Има регистрирани такива случаи в Подуене, Димитровград, Филипово, Стара Загора, Надежда.
;

Именно железопътното депо в Подуяне е едно от най-достъпните места в страната за екстремно селфи. И едно от най-опасните.

Ако се приближим на по-малко от 2 метра от електрическата инфраструктура на железопътните гари, за да си направим селфи например, рискуваме да ни удари 25 000-волтова дъга, която почти винаги е смъртоносна.

;

От такава пострадаха тежко 7-годишно момиче и 13-годишно момче в Стара Загора.

Стратимир Георгиев, Balkan Beast: Гледам да правя премерени рискове, да не прекалявам.
;

Стратимир Георгиев е автор на стотици екстремни селфита, включително това "железопътно селфи", за което се е подготвял две седмици.

Препоръчва, обаче - не правете това, деца.

Стратимир Георгиев, Balkan Beast: Има много потенциални рискове - дали ще е стълбове, дали ще е жици. Знаех, че кадърът трябва да се получи на участък, в който тези неща ги няма. Гледах кондукторката да не е там. В самото купе имаше хора, помогнаха, много се изкефиха на цялото преживяване и всичко свърши благополучно.
;

За да ограничат любопитството на децата към екстремните жп селфита, БДЖ, МВР и образователните институции разпространяват специална брошура, в която разясняват опасностите.

Кирил Костадинов, ръководител отдел "Безопасност", БДЖ-Пътнически превози: Опасностите са видими и невидими. Може по всяко едно време на жп-линия да премине подвижен жп-състав, контактна мрежа, прелезни места, които крият рискове.

Охраната в БДЖ се осъществява от служители на железниците, а в НКЖИ - от охранителни фирми. Не всички стотици депа и хиляди километри релси, обаче, могат да бъдат опазени от опасното любопитство на децата, които търсят екстремни селфита.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
И след трето класиране останаха свободни места в софийските гимназии
И след трето класиране останаха свободни места в софийските гимназии
Вандали разрушиха здрави беседки в Западния парк
Вандали разрушиха здрави беседки в Западния парк