НОВИНИ

16 млрд. куб. м газ годишно ще преминават през новия газопровод България -Турция

20-километрова отсечка от газопровода България - Турция беше открита днес. Тя свързва компресорната станция край село Лозенец с очистителното съоръжение Недялско. Връзката е реверсивна и беше открита от премиера Бойко Борисов и турския енергиен министър Фатих Дьонмез. По газопровода ще могат да преминават по 16 млрд. куб. м природен газ годишно.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Оператор: Станислав Ангелов
17:57, 03.08.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Новооткритата отсечка е последната, която беше необходима на България, за да бъде свързана нашата транзитна система с тази на Турция. В момента в страната ни преминават близо 17 млрд. куб. м газ по досега съществущата система от от Русия, през Молдова, Румъния и България.

Новата газова отсечка е успоредно разположена на сега съществуващата транзитна тръба, която доставя руски газ за Турция. По нея към момента Анкара си набавя до 40% от необходимото й гориво. С разширението не само ще се даде възможност за увеличение на транзита, но и България ще може да получава гориво от юг, вместо от север.

Бойко Бoрисов, министър-председател на Република България: Преди няколко години, ако си спомняте, в Анкара при посещение на президента Путин, казаха, че България ще загуби всичко.Ние обаче останахме верни приятели и партньори в най-трудни времена за турция, на моменти от много малкото приятели, с тиха, умерена приятелска дипломация, президентът Ердоган каза, през България ще минава всичко, след това се замисли и каза без мигрантите.
;

По план, Русия иска да прекрати транзита си през Украйна, Молдова и Румъния и да ги замени с пренос през Турция. Докато това се случи, България също се е движела по свой план.

Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Ние като сериозни българи и работници, познавайки добре историята, през това време усилено строяхме.

Премиерът увери, че строителството ще продължи, въпреки че все още нямаме твърди договори за пренос на гориво. Той изтъкна, че очаква Турция да остане партньор на страната не само относно газа, но също така и по отношение на тока като евентуален купувач на електроенергията от Белене.

Премиерът Борисов изтъкна, че страната ни умишлено си е оставила изграждането на още 11 км газова инфраструктура, с които бихме се свързали с бъдещия газопровод "Турски поток". Това обаче ще се случи след подписване на окончателен договор и строежът задължително ще отговаря на европейските правила.

;

По време на представянето на проекта, турският енергиен министър изтъкна, че има специалното разрешение на президента Ердоган да присъства на днешното откриване, защото то е значимо за страната въпреки че в Турция новото правителство представя плана си за управление.

Фатих Дьонмез, енергиен министър на Турция: Аз съм уверен, че чрез откриването на тази нова отсечка, ще дадем възможност и повод за откриването на други по-големи проекти и инвестиции, всичко това е на базата на добрите отношения, които имаме.

Двамата с премиера Борисов завъртяха крана на новата тръба и пуснаха по нея природния газ. По думите на българския министър-председател, по тръбата в бъдеще и при нужда може да се пренася не само турски и азербайджански газ, но също така и руски, ако Москва пренасочи своите доставки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецпрокуратурата: Не е имало теч на информация при ареста на Димитър Желязков
Спецпрокуратурата: Не е имало теч на информация при ареста на Димитър Желязков
КЗК глоби със 173 000 лв фирма, близка до Веселин Марешки
КЗК глоби със 173 000 лв фирма, близка до Веселин Марешки