НОВИНИ

Освиркаха френския президент при откриването на Международния агросалон

Френският президент Франсоа Оланд откри официално днес Международния агросалон в Париж сред освирквания и обиди от страна на представители на сектора, преживяващ тежка криза, предаде Франс прес.

Невена Бонева
от Невена Бонева
14:40, 27.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Годишният селскостопански салон в Париж е витрина на ценен и уважаван сектор и традиционно привлича политиците, които обичат да се снимат с фермери и техните питомци и да опитват от изложените специалитети.

Тази година обаче панаирът започва в условия на тежка криза във френското земеделие и продължителни протести. Френският президент Оланд бе освиркан на откриването на салона, фермерите скандираха негодник, оставка. Стигна се и до намеса на частите за борба с безредиците, когато демонстранти събориха щанда на земеделското министерство.

Френските фермери страдат от ниските цени на млякото и месото заради конкуренцията от Германия и Полша, краят на млечните квоти в евросъюза, намалялото търсене в Китай и санкциите срещу Русия. Оплакват се и от ниските изкупни цени на големите търговски вериги. Необходимо е да се окаже натиск върху големите вериги тук във Франция, заяви президентът Оланд на откриването на салона.


;

Той говори, преди да избухнат освиркванията, обеща още помощ за сектора и заяви, че защитата му е защита на цялата нация.

Правителството вече даде данъчни облекчения на фермерите и се бори за нови пазарни регулации в Евросъюза.

Оланд днес заяви, че на срещата на върха на 7 март ще постави въпроса за кризата в земеделието и руското ембарго.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-известният фен на Меси получи оригинална фланелка от своя кумир
Най-известният фен на Меси получи оригинална фланелка от своя кумир
Мирен протест на мигранти на гръцко-македонската граница
Мирен протест на мигранти на гръцко-македонската граница