НОВИНИ

От 1 юни отпадат ограниченията за работа на българи в Швейцария

От 1 юни отпадат ограниченията за свободно движение и достъп до пазара на труда за българи в Швейцария, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

bnt avatar logo
от БТА
15:41, 30.05.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света
юни отпадат ограниченията работа българи швейцария

На 31 май т. г. завършва преходният период от седем години за български и румънски граждани, определен в Протокол II II на Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Конфедерация Швейцария, който бе в сила от 1 юни 2009 г.

С него бяха установени ограничения за достъпа до пазара на труда (ограничен брой разрешения - контингенти, предимство за местната работна сила и проверка на условията на заплащане и на пазара на труда).

От 1 юни 2016 г. отпадат преходните разпоредби за свободно движение на български и румънски граждани в Конфедерация Швейцария след като Бундесратът на Швейцария одобри частичното изменение на Наредбата за въвеждането на свободното движение на хора.

От 1 юни за българските граждани не се изискват разрешения за работа и отпадат т.нар. контингенти (определения брой разрешения за краткосрочно и дългосрочно пребиваване).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията взриви изоставена чанта до банкомат
Полицията взриви изоставена чанта до банкомат
Втората пенсия да се онаследява искат частните пенсионни фондове
Втората пенсия да се онаследява искат частните пенсионни фондове