НОВИНИ

От нашите пратеници в Барселона: Неизвестността в Каталуния остава

Регионалният премиер Карлес Пучдемон обяви, че ще направи изявление. После го отложи с час. И накрая го отмени. Това стана след седемчасово заседание на правителството на Каталуния миналата нощ. След час се очаква да започне заседание на каталунския парламент.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:15, 26.10.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Вече няма място за прогнози, тъй като речта на Пучдемон се състоя преди няколко минути. Той нито свика предсрочни избори, нито обяви независимост, заради което неизвестността остава. Пучдемон се поддаде на натиска на хората, които са привърженици на сепаратизма, и не посмя да насрочи предсрочни избори, с които щеше да се сложи край на политическата криза в региона.

Той заяви пред множеството, че ще опита всички възможности за решаване на кризата, без да се отказва от идеята за независимост. Това беше посрещнато радушно от хората, събрали се пред сградата на каталунското правителство, след което се насочиха към сградата на Парламента. Там след час започва заседание, което ще даде отговор на мерките, предложени от испанския премиер Рахой за активиране на чл. 155 от испанската Конституция.

Кризата продължава, няма промяна в позициите на Барселона и Мадрид и почти със сигурност означава, че чл. 155 от испанската конституция ще бъде активиран, освен ако парламентът не вземе различно решение от това на Карлес Пучдемон.

По улиците на Барселона може да се видят само хора, които са привърженици на независимостта. Имаше протест на студенти. Днес наистина гласът на сепаритистите е много силен и напрежението се засилва от кражащия във въздуха полицейски хеликоптер, който беше приеман за част от „окупационни сили“.

Пред нашата камера някои споделиха защо подкрепят сепаратизма.

;
София: Има опасност да станем 100 процента зависими от Испания. Те искат да премахнат нашите институции, контролират икономиката ни в момента и мисля, че има много причини да протестираме.
Корал Раторе, говорител на студентския съюз към университета в Барселона: Движението за независимост вълнува много младите, защото виждаме в това шанс да упражним правото си сами да решаваме и да се борим срещу правителството на Народната партия, да променим страната си.
;

Ясно е, че протестите в Барселона ще продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирма от Ихтиман не може да работи заради болнични
Фирма от Ихтиман не може да работи заради болнични
Нови програми за часовете по майчин език
Нови програми за часовете по майчин език