НОВИНИ

От нашите пратеници в Каталуния: 20% все още не са решили за кого ще гласуват

20% от каталунците все още не са решили за кого ще гласуват на утрешните избори за регионален парламент. Според последните проучвания нито една партия няма да спечели мнозинство за правителство.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова оператор: Владимир Богдански
19:11, 20.12.2017
Чете се за: 02:30 мин.
По света

Две паралелни войни - от една страна битка между лагерите "за" и "против" отцепването от Испания, и от друга страна - битка за хегемония в самите тези лагери - така може да бъде обобщена една от най-сюрреалистичните предизборни кампании. Агитации се водеха от затвора, от чужбина, където досегашният лидер Карлес Пучдемон избяга.

Днес тук е ден за размисъл, по улиците почти няма следа от предизборна кампания, само на няколко места видяхме предизборни плакати на каталунското крило на управляващата Народна партия, няма и Коледна атмосфера, нито коледна украса, макар празникът да е само след дни. Каталуния е затихнала в очакване на вота - един от най-непредсказуемите.

Но предизборните проучвания гласят, че утрешните предсрочни избори, свикани след безпрецедентното едностранно обявяване на независимост от Каталуния и замразяване на автономията, едва ли ще доведат до решение на кризата - точно обратното.

За Мадрид стремежите на Каталуния за отцепване са останали в миналото, никой от сепаритистки настроените политици не спомена в предизборната кампания намерение отново да нарушават закона, но със сигурност заканата е битката за независима Каталуния да продължи с всички възможни средства.


Две паралелни войни - между партиите "за" и "против" независимостта и битка за хегемония в двата лагера. Така може да бъде обобщена една от най-сюрреалистичните предизборни кампании, водена от затвора или от изгнание.

Това са лидерите на трите партии, които водят в проучванията - досегашният вицепремиер Ориол Жункерас, отстранения каталунски лидер Карлес Пучдемон и Инес Аримадас - лидер на каталунското крило на движението Граждани.

Жункерас и неговата Републиканска левица на Каталуния бяха част от управляващата коалиция "Заедно за да". Сега, обаче, той избра да играе самостоятелно и спечели. Води кампанията си зад решетките. Пише статии от килията си в затвора Естремера близо до Мадрид, има право само на 10 телефонни обаждания седмично с продължителност 5 минути, изпраща бележки с инструкции на заместничката си Марта Ровира.

Стана фаворит на сепаратистки настроените каталунци, защото зае изключително твърдя позиция срещу Мадрид.

Найджъл Таунсън - професор по политически и социални науки: Републиканската левица е в много трудно положение, Жункерас е в затвора, вторият човек в партията е много догматична личност без харизма. Ще трябва да водят преговори с други сили.

Инес Аримадас - тя е само на 36 години, но именно тя се очаква да спечели най-много парламентарни места. Харизматична, приятелски настроена към бизнеса, обещава да обедини каталунци и да излекува раните след едностранното обявяване на независимост.

Найджъл Таунсън - професор по политически и социални науки: Тя имаше последователна позиция за отцепването от самото начало, приземена е, изглежда честна и също така е млада. Това е важно, защото хората гледат с надежда към младото поколение.

Пучдемон счита себе си за законния премиер на Каталуния. Избяга в Белгия, за да докаже, че в Испания има политически репресии. Начело е на коалицията Заедно за "да", в която освен неговата партия са включени и независими кандидати. С писма, туитове и митинги в сърцето на Брюксел той успя да мобилизира подкрепа с антиевропейска реторика и имиджа на Месия, макар че ще бъде арестуван в момента, в който стъпи на испанска земя.

Найджъл Таунсън - професор по политически и социални науки: За Пучдемон ще е много трудно, дори сепаратистите да постигнат мнозинство, да стане премиер. Той изгуби доверието и партията му изостава след Жункерас.

Със сигурност нито една формация няма да спечели мнозинство и предстоят тежки преговори за сформиране на правителство. Печеливша в тази ситуация може да се окаже лявата партия Подемос, която подкрепя единността на Испания, но иска законен референдум за независимост.


Очакванията са след утрешния вот да започне период на т. нар. Студена война между Мадрид и Барселона. Сепаратистките лидери са в изключително сложна ситуация. Ориол Жункерас има право да води кампания, да участва във вота и да стане премиер, ако победи, тъй като срещу него няма издадена присъда по обвиненията в бунт и неподчинение.

Чуват се и призиви обвиненията срещу него да бъдат снети, за да могат да зараснат раните от турбулентните събития. Съдбата на Карлес Пучдемон е ясна - очаква го арест ако стъпи на испанска земя, френските власти също са обещали съдействие на Мадрид и са в готовност да го задържат, ако се опита да премине през страната. 13 000 служители на реда ще следят за нормалното протичане на изборния ден тук в Каталуния.

Вотът утре започва в 10 часа българско време и ще приключи в 21, първите прогнозни резултати можем да очакваме 15 минути преди края на изборния ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флашмоб срещу дрогата се проведе в Пловдив
Флашмоб срещу дрогата се проведе в Пловдив
Увеличението на цената на водата в Пловдив е с 0,2% по-малко
Увеличението на цената на водата в Пловдив е с 0,2% по-малко