НОВИНИ

От нашия пратеник във Вашингтон: Тръмп и Обама са на среща в Белия дом

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп пристигна на среща с Барак Обама в Белия дом, каза специалният ни пратеник във Вашингтон Милена Цветанска. Обама покани вчера Тръмп, за да говорят за предаване на властта. Мелания Тръмп замина от Ню Йорк за Вашингтон заедно със съпруга си, тя ще има среща с първата дама Мишел. С Тръмп е и губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи, който му помага за прехода. Новоизбраният президент и Обама почти не са се виждали лице в лице, и си разменяха остри реплики по време на кампанията.Вчера обаче Обама каза, че въпреки различията помежду им ще последва примера на своя предшественик Буш и ще се постарае да осигури гладко предаване на властта.

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 10.11.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Разговорът между Обама и Тръмп ще е труден, понеже Обама в предизборната кампания поставяше под съмнение качествата на Тръмп. Той заяви, че новоизбраният президент няма нужните качества да управлява администрацията на Белия дом.

Доналд Тръмп трябва да създаде свой екип, засега само се спрягат имена в медиите, но няма конкретика. Той трябва да бъде информиран и инспектиран от службите за тайните, свързани със САЩ. Обещанията на Тръмп бяха радикални и сега се следи дали ще ги спази.

Доналд Тръм обеща, че ще изгони нелегалните мигранти, ще построи ограда по границата с Мексико, че ще ревизира договора с Иран, трансатлантическото споразумение и здравната реформа на Обама. Но всички очакват, че той е прагматичен освен противниците му, които са на мнение, че той няма да се справи с администрацията на Белия дом, понеже, по думите им, не е бил дори кмет и няма нужния опит.


Отношенията - Източна Европа - САЩ?

Анализаторът Джеф Гедмин коментира отношенията на Източна Европа с Америка след избора на Доналд Тръмп.

БНТ: Какво ще кажете за отношенията с Европа и по-специално-Източна Европа?
Джеф Гедмин анализатор: Ако аз бях в Източна Европа, ако аз бях в България, аз нямаше да чакам, нямаше да бъда пасивен, това което сте правили със Съветския съюз и това не е било добре, но не сте имали друг шанс - имало е насилие. Мисля, че източноевропейците трябва да достигнат до Съединените щати, до американското правителство, до Пентагона и до новия Бял дом и да кажат - ние се нуждаем от вашето партньорство, ние искаме да сме част от това, да имаме своя път за повече просперитет , но ние се нуждаем от вашата помощ, ние сме млада демокрация. Не чакайте, не бъдете пасивни, бъдете активни и кажете на американците как виждате нещата от какво се нуждаете и с какво вие ще допринесете. Опитайте се вие да моделирате разговора. Страхът ми е, че вие ще чакате пасивно и моят страх е, че няма да бъдете част от администрацията на Тръмп. Моят страх е, че неговото първо телефонно обаждане, второ и трето няма да бъде до София, Будапеща или Прага, а ще бъде до Москва, Москва и Москва. Вие не искате това. Работете срещу това.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Филип Димитров: Когато станах премиер, България беше една банкрутирала държава
​Филип Димитров: Когато станах премиер, България беше една банкрутирала държава
Незрящи варненчета рисуват Черно море
Незрящи варненчета рисуват Черно море