НОВИНИ

ОТ СЕДМИЦАТА: Спрените обществени поръчки

По решение на премиера Бойко Борисов тази седмица бяха прекратени обществени търгове за близо 1.6 милиарда лева. Те ще бъдат проведени наново с по-голяма прозрачност по новия Закон за обществените поръчки, гласуван в пленарна зала на 2-и февруари. По думите на финансовия министър Владислав Горанов спирането на търговете не е самоцелно, а правителството иска да разсее всякакви съмнения, че има задкулисие. Ето кратко обобщение кои публични търгове бяха прекратени от премиера през седмицата.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
09:05, 21.02.2016
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
седмицата спрените обществени поръчки

ЛОТ 1 и 2 на АМ "Хемус" за 800 млн.лв.

Най-голямата обществена поръчка - тази за ЛОТ 1 и 2 на магистрала "Хемус", бе спряна още в понеделник. Премиерът обоснова решението си с липса на средства. От Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" уточниха, че в края на процедурата за избор на изпълнител е станало ясно, че вместо очакваните 400 млн. лева, двата ЛОТ-а ще струват почти двойно - 750 млн. лева. без ДДС.

Очакваше се да останат средства от изграждането на ЛОТ 3 на АМ "Струма", с които да се финансират двата участъка на "Хемус", но такъв излишък няма. Няма да има и европейско финансиране, тъй като "Хемус" не е включена в Оперативна програма "Транспорт" за новия програмен период 2014г. -2020 г.

Премиерът добави и друга причина за прекратяването на процедурата, а именно - "витаещи" твърдения, че фирмите, спечелили търга, са близки до Делян Пеевски и Валентин Златев.

"Витае, че от едната страна, макар че нито имат участие, нито имат имената им в тези фирми, но витае, че зад едната стои Златев, зад другата Пеевски", каза Борисов и уточни, че тъй като става дума за стотици милиони левове държавни пари, не може да си позволи да остави такива съмнения. Поради тази причина трябва да се направи нов търг.

Валентин Златев отрече да има общо с фирмите, спечелили поръчката. Пеевски от своя страна заяви, че не работи по слухове.

Конкурсът за двата ЛОТ-а беше спечелен през декември след рекордно кратка процедура от две обединения - "АМ Хемус Лот 1" с водеща компания "Джи Пи Груп" ( за която се твърдеше, че е близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев) и "ПиЕсТи Хемус 2" с водеща фирма "Пи-Ес-Ти Холдинг" (за която се твърдеше, че е свързана с Делян Пеевски). Други две фирми - турска и българска, които бяха предложили със 70 млн. лв по-ниска цена, не спечелиха конкурса. Те обжалват в Комисията за защита на конкуренцията. Мотивите за отстраняването им са, че са предложили промени в трасето, което е недопустимо, както и че не са успели да докажат как ще построят магистралата на толкова ниска цена.

Двата ЛОТ-а на Хемус са с обща дължина 60 км. ЛОТ 1 е от Ябланица до Угърчин, с дължина близо 23 км., а Лот 2 - от Угърчин до пътя Плевен-Ловеч и е дълъг 36 км.

Дни след като поръчката бе спряна от регионалното министерство обясниха, че магистрала "Хемус" ще се строи с пари от бюджета, събрани от борбата с контрабандата. Този път търгът ще е за 750 млн. лв. Процедурата ще отнеме най-малко 6 месеца, но докато започнат същинските строителни дейности може да мине още толкова.


Новите лични документи за 500 млн. лв.

В сряда бяха прекратени нови две големи обществени на обща стойност 600 млн. лв. отново заради съмнения в обществото. Спрените търгове са за новите лични документи и за изграждането на горска инфраструктура.

Голямата поръчка за личните документи на МВР е на стойност над 500 млн. лв. Спирането се налага, защото за нея се е заговорило в публичното пространство, изтъкна Борисов. По време на правителствено заседание той уточни, че най-прозрачният и чист вариант е тази поръчка да се направи с ресурса на държавата, което ще е гаранция и за самите лични данни на хората. Премиерът подчерта, че не се съмнява в чуждите или европейски компании, но по този начин ще се гарантира националната сигурност.

Обществена поръчка беше обявена в началото на февруари и предвиждаше МВР да започне да издава новите лични карти с чип с биометрични данни и електронна идентификация най-рано в края на 2017 година. Системата осигурява също изготвянето на шофьорските книжки, международните паспорти и документите за временно пребиваващите чужденци в страната. Предвижда се и строеж на нова сграда, която заедно с оборудването за документите ще е около 20% от общата поръчка, или близо 95 млн. лева.

След като информира за прекратяването на поръчката, министър Горанов уточни, че за да се постигне по-оптимална цена в изработването на документите, ще се преструктурира печатницата на БНБ в ново търговско дружество, което ще мине към МВР.


Изграждане на горска инфраструктура за 95 млн. лв.

От стенограмата на правителственото заседание от 17.02 става ясно, че премиерът е имал съмнения, че "нещо не е, както трябва" за поръчката за изграждането на горска инфраструктура, поради което тя също е спряна. Търгът е обявен от Югозападното държавно горско предприятие с предмет изграждане на горска инфраструктура и горски пътища на обща стойност 95 млн. лв.

Двайсетина фирми са подали тръжна документация, като сред тях е и "Водстрой-98", която някои медии неофициално свързват с Делян Пеевски. Фирмата е започнала своя бизнес и развитие със средства от фалиралата вече КТБ.


Община Варна:

Строителство и ремонт на улици във Варна и реконструкция на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци на обща стойност 144 млн.лв.

Варна спря две от най-големите си обществени поръчки. Едната е за строителство, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и техническа инфраструктура на стойност 120 млн. лева. Другата е за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция за отпадни води в курорта "Златни пясъци", чиято стойност е близо 24,5 млн. лева. Справка в Агенцията за обществените поръчки показва, че тази поръчка е спряна още на 19 януари. В мотивите се посочва, че документацията на възложителя, т.е. община Варна, е непълна.

От Община Варна обаче заявиха, че преустановяват поръчките заради решението на правителството. От общината уточниха още, че двете обществени поръчки нямат избрани изпълнители, а тръжната документация е минала без забележки от предварителния контрол на Агенцията за обществени поръчки, няма и жалби по отношение на критериите. Търговете ще бъдат организирани отново, за да се избегнат всякакви съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност.

Сред фирмите, участвали в търга са "Солстрой", "Хидростой", "Главболгарстрой", "Джи пи груп", както и "Водстрой 98", която е участвала в спрения търг за изграждане на горски пътища. "Джи Пи Груп", за която се смята, че е свързана с Валентин Златев, участва и в друг спрян търг - този в Бургас.


Община Бургас:

Строеж на спортен комплекс със закрит басейн в бургаския квартал "Славейков" за 12 млн. лв.

В официално становище на Община Бургас се казва, че нито един от участниците в търга не се вмества в гласуваната в края на миналата година от Общински съвет Бургас финансова рамка. Условията са били фирмата изпълнител да поеме дълг в размер на 12 млн. лв. с ДДС. Оказва се, че кандидатствалите фирми са дали с милиони левове по-високи оферти.

Мястото на бъдещия спортен комплекс от години стои запустяло, след като Българската федерация по борба направи първа копка за голяма спортна зала и басейн през 2012 година, а след изкопаване на основите строежът секна и беше замразен.

През миналата година беше обявена обществена поръчка, а Общинският съвет на Бургас гласува 12 млн. заем, за да се построи все пак спортен комплекс. След стопирането на тази процедура от Общината заявиха, че това е основание да се обяви нова, в която ще бъдат променени параметрите, заложени в заданието за проектиране.


Ремонт на Зимния дворец в София за 35 млн. лв

От 19.02 е спряна и обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец в София.

"Там от моята проверка излизат неща, които, да кажем, не са престъпление, но може да се направят по-добре", заяви Борисов пред журналисти по време на посещението си в Брюксел.

Процедурата за реконструкцията на Зимния дворец беше рестартирана през декември 2015 г. от собственика на съоръжението - държавното дружество "Академика 2011". Процедурата е на ранен етап, като все още не е изтекъл срока за подаване на документи. Предишният търг за обновяване на спортния дворец беше прекратен през 2014 година с мотива за завишена стойност.


Почистване на летище София за 13 млн. лв.

Премиерът Борисов нареди прекратяване на конкурса за почистването на летище София, заради който протестираха чистачките на летището. Новината за спирането на търга стана публична, след като премиерът сподели в профила си във Фейсбук публикация на чистачката от летището Евелина Петрова. Тя разказва, че Борисов лично й се обадил по телефона и й съобщил, че независимо какви трудности ще му струва - ще прекрати договора, за да може жените да останат на работа.

Въпросната поръчка е за "Комплексно почистване на сгради и прилежащи обекти и площи на "Летище София" ЕАД за четири години". Фирмата победител е "Обединение Аеропорт Клийн", като договорът с нея е подписан в началото на годината. Участници в обединението са фирмите "Скавас Контрол", "Василка София" и "Сканклийн".

Според информации в медиите с "Обединение Аеропорт Клийн" е свързан бизнесменът Александър Сталийски. Пред "24 часа" обаче той твърди, че за първи път чува за тази фирма.

Стоте хигиенистки на столичната аерогара сигнализираха за договора с отворено писмо до медиите и премиера в началото на януари. Те съобщиха, че скоро ще останат без работа, тъй като дейността по почистване се аутсорсва на външна фирма. Чистачките изчислиха също, че поръчката ще ощети летището с 5 млн. лв., тъй като тяхната дейност заедно с консумативите струва за 4 години едва 7, 6 млн. лв, а договорът е подписан за 13 млн. лв.

Прочетете ТУК и мнението на експерта за промените в Закона за обществените поръчки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваньо Шарков: За първи път минава толкова зле аргументиран вот
Ваньо Шарков: За първи път минава толкова зле аргументиран вот
Да помогнем на Лео!
Да помогнем на Лео!