НОВИНИ

Никарагуа - на прага на гражданска война

Ожесточени протести в Никарагуа взеха 27 жертви през последните 7 дни. Независимо, че президентът се отказа да провежда пенсионна реформа, демонстрантите настояват за оставката му. Как централноамериканската държава се оказа на прага на гражданска война - разказва Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:10, 24.04.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Разгневени тълпи, ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицаи, изпочупени витрини. Така изглеждат големите градове на Никарагуа през последната седмица. В безредиците загина и телевизионен оператор. Заради напрежението, Съединените щати изтеглиха част от персонала си от посолството в Манагуа.

Никарагуа беше като тенджера под налягане. След 10 години на репресии и на изборни измами - беше въпрос на време да избухне.

Причина за недоволството е реформа, която предвижда увеличаване на вноските на работещите и работодателите за социални осигуровки, а пенсиите трябва да бъдат намалени с 5 процента.

Те се подиграват с парите на хората. Изморихме се от лошото отношение към нас.

Гневните упреци са насочени към двойката Ортега-Мурильо. Партньори в живота и в управлението на страната. 72-годишният Даниел Ортега е един от партизанските лидери, извършили революцията през 1979 г. Той управлява четвърти мандат. А първата дама на Никарагуа - поетесата Росарио Мурильо е вицепрезидент на страната.

Под натиска на кървавите протести, Ортега се отказа от реформа. Демонстрациите, обаче, продължават. Протестиращите обявиха, че ще сложат край на "семейна диктатура", както наричат управлението на президентската двойка.

Никарагуа е една от най-бедните държави в Латинска Америка. В световната класация за бедност, тя се нарежда на 169-то място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Баренбойм връща наградите си
ДРУГИТЕ новини: Баренбойм връща наградите си
Задържаха Георги Танчев, който избяга от затвора в Пловдив
Задържаха Георги Танчев, който избяга от затвора в Пловдив