НОВИНИ

Папа Франциск пристига днес на посещение в Румъния

To ще се проведе под мотото "Да вървим заедно".

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова Теодора Гатева
06:52, 31.05.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Седмици, дори месеци на очакване. Ремонти - по-големи и по- малки в църкви и около тях. Всичко трябва да е готово за следващите три дни, когато Румъния ще бъде в центъра на световното внимание заради главата на Римокатолическата църква. Преди пристигането си, по традиция папата отправи от Ватикана обръщение към румънския народ.

Папа Франциск: Идвам сред вас, за да вървим заедно. Да вървим заедно, като се учим да пазим корените и семейството, като се грижим за бъдещето на децата и брата, който е до нас, като преминем отвъд страховете и подозренията, като премахваме бариерите, които ни отделят от другите.

Папа Франциск идва в Букурещ три седмици след като посети България и Северна Македония. Мотото на визитата е "Да вървим заедно!", тя е част от апостолическите пътувания, посветени на мисията му да търси диалог с различни религии и с православните християни.

;

В Румъния католиците са под 5% от населението, доминиращо православно. След пристигането си ще бъде приет от президента Клаус Йоханис и премиера Виорика Дънчила. След това папа Франциск ще се срещне с румънския патриарх Даниел в Патриаршеския дворец, а по-късно - и със Синод на Румънската православна църква. Следва молитва в новата православна църква и литургия в католическата катедрала „Свети Йосиф".

;

В събота папа Франциск ще пътува и извън Букурещ - посети и Яш, богородичното светилище Шумулео-Чук и ще има срещи с младежи и семейства. В Блаж, където ще бъде в неделя, на 2 юни в парка на Свободата папа Франциск ще отслужи Божествена литургия за беатификацията на седемте гръко-католически епископи мъченици, убити по време на комунистическия режим. Там Светият отец ще се срещне с представители на ромската общност.

Той ще произнесе девет слова.

Той идва в Румъния 20 години след Йоан Павел II, който при посещението си нарече страната "градина на Божията майка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел става почетен доктор по право в Харвардския университет
Ангела Меркел става почетен доктор по право в Харвардския университет
Жълт код за интензивни валежи е обявен в 10 области в страната
Жълт код за интензивни валежи е обявен в 10 области в страната