Папа Франциск пристига днес на посещение в Румъния

To ще се проведе под мотото "Да вървим заедно".

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова Теодора Гатева
06:52, 31.05.2019
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Седмици, дори месеци на очакване. Ремонти - по-големи и по- малки в църкви и около тях. Всичко трябва да е готово за следващите три дни, когато Румъния ще бъде в центъра на световното внимание заради главата на Римокатолическата църква. Преди пристигането си, по традиция папата отправи от Ватикана обръщение към румънския народ.

Папа Франциск: Идвам сред вас, за да вървим заедно. Да вървим заедно, като се учим да пазим корените и семейството, като се грижим за бъдещето на децата и брата, който е до нас, като преминем отвъд страховете и подозренията, като премахваме бариерите, които ни отделят от другите.

Папа Франциск идва в Букурещ три седмици след като посети България и Северна Македония. Мотото на визитата е "Да вървим заедно!", тя е част от апостолическите пътувания, посветени на мисията му да търси диалог с различни религии и с православните християни.

;

В Румъния католиците са под 5% от населението, доминиращо православно. След пристигането си ще бъде приет от президента Клаус Йоханис и премиера Виорика Дънчила. След това папа Франциск ще се срещне с румънския патриарх Даниел в Патриаршеския дворец, а по-късно - и със Синод на Румънската православна църква. Следва молитва в новата православна църква и литургия в католическата катедрала „Свети Йосиф".

;

В събота папа Франциск ще пътува и извън Букурещ - посети и Яш, богородичното светилище Шумулео-Чук и ще има срещи с младежи и семейства. В Блаж, където ще бъде в неделя, на 2 юни в парка на Свободата папа Франциск ще отслужи Божествена литургия за беатификацията на седемте гръко-католически епископи мъченици, убити по време на комунистическия режим. Там Светият отец ще се срещне с представители на ромската общност.

Той ще произнесе девет слова.

Той идва в Румъния 20 години след Йоан Павел II, който при посещението си нарече страната "градина на Божията майка".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел става почетен доктор по право в Харвардския университет
Ангела Меркел става почетен доктор по право в Харвардския университет
Жълт код за интензивни валежи е обявен в 10 области в страната
Жълт код за интензивни валежи е обявен в 10 области в страната