Папа Франциск призова за по-бързо разрешаване на кризата във Венецуела

Главата на Римо-католическата църква папа Франциск призова кризата във Венецуела да бъде разрешен в скоро време за доброто на страната и на целия регион.

от БГНЕС
14:46, 14.07.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света
папа франциск призова разрешаване кризата венецуела

В традиционната си неделна проповед на площад „Свети Петър“ във Ватикана папа Франциск обяви, че се моли „Господ да вдъхнови и вразуми заинтересованите страни, колкото е възможно по-скоро да постигнат съгласие, което ще сложи край на страданията на хората, в името на доброто на държавата и на целия регион“.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи за възобновяване на диалога на 8 юли с подкрепата на правителството на Норвегия, този път на остров Барбадос. Той подчерта, че вече са уточнени 6 точки, върху които ще се дискутира и които засягат всички области на живота в страната – икономика, политика, култура, социална сфера. Самият Мадуро заяви, че е настроен оптимистично.

На 21 януари, малко след полагането на клетва, във Венецуела започнаха масови протести срещу президента Мадуро. Председателят на Националната асамблея (парламента) Хуан Гуайдо се самообяви за временен президент. САЩ и няколко държави от Западна Европа декларираха, че го признават за държавен глава на Венецуела, докато Русия, Китай и Турция подкрепиха Мадуро.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Давид-Мария Сасоли - италианската връзка в Европейския парламент
Давид-Мария Сасоли - италианската връзка в Европейския парламент
Яхта със сръбски граждани беше спасена от потъване край Валона
Яхта със сръбски граждани беше спасена от потъване край Валона