НОВИНИ

Папата с послание към мигрантите

Папа Франциск, вселенският патриарх Вартоломей и главата на Гръцката православна църква Йероним призоваха за солидарност и човечно отношение към мигрантите по време на посещението си днес в приемния център Мория на остров Лесбос. Главата на Римокатолическата църква се обърна с молба към европейските лидери да проявят хуманност спрямо миграционната криза на континента и да се притекат на помощ на бежанците в дух на братство и солидарност.

папата послание мигрантите
bnt avatar logo
от БНТ
15:33, 16.04.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Франциск заяви още, че иска мигрантите да знаят, че не са сами и ги призова да не губят надежда. Той каза, че желае да изслуша историите им и да привлече вниманието на света към тяхната съдба.

"Надяваме се, че светът ще вземе под внимание тези картини на трагична и действително отчаяна нужда и ще отговори по достоен за нашето човечество начин", каза още папата.

Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним заяви със съжаление, че това не е първият случай на осъждане на "политиките, довели тези хора до тази безизходица". Йероним бе недвусмислен в критиките си за европейския отговор на бежанската криза и подписването на споразумение между ЕС и Турция за депортацията на мигранти.

"Само онези, които видят очите на тези малки деца, с които се срещнахме в бежанските лагери, ще могат да разберат незабавно и в пълната му цялост "банкрута" на човечността и солидарността, който Европа показа през последните няколко години на тези и не само на тези хора", заяви той.

Йероним завърши речта си с призив към ООН да предприеме действия за "тази трагична ситуация, която преживяваме".

Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че светът ще бъде съден по отношението си към мигрантите. Той осъди проявяваната при затварянето на граници за мигрантите коравосърдечност.

"Ние пристигнахме тук, за да ви кажем, че ни е грижа. Ние пристигнахме тук, защото светът не ви е забравил", каза Вартоломей, добавяйки: "Ридаехме, докато гледахме как Средиземно море се превръща в гробище за вашите любими хора".

Вселенският патриарх похвали "състраданието и чувствителността" на жителите на гръцкия остров, приветствали бежанците, но подчерта, че миграцията не е проблем само за "Близкия изток и Северна Африка, за Европа и Гърция. Това е проблем за света".

Тримата духовни водачи подписаха съвместна декларация, в която призоваха за по-големи международни усилия за разрешаването на миграционната криза и за мир в Близкия изток и обещаха повече усилия за преодоляване на вековното разделение между православната и католическата църква, предаде ДПА.

"Световното обществено мнение не може да пренебрегне колосалната хуманитарна криза, причинена от разпростирането на насилие и въоръжени конфликти, преследването и прогонването на религиозни и етнически малцинства и откъсването на семейства от техните домове," пише още в декларацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пижамата излиза от спалнята
Пижамата излиза от спалнята
Орбан предлага план за защита на ЕС от мигранти
Орбан предлага план за защита на ЕС от мигранти