НОВИНИ

Кой е монсеньор Пиетро Паролин?

Кардинал Пиетро Паролин е на посещение в България по покана на българското правителство и на Католическата църква в страната. Визитата му днес е в рамките на честването на 25 години от отношенията между Светия престол и България. Монсеньор Паролин е дипломат от кариерата и сочен за наследник на папа Франциск.

монсеньор пиетро паролин
bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 21.03.2016
Чете се за: 01:42 мин.
По света

61-годишният италианец Пиетро Паролин е човек с опит във ватиканската дипломация и полиглот. Той е избран за Държавен секретар на Ватикана през септември 2013-а година като тогава е определян като твърде млад за поста, който е най-висшият в римската Курия и който го превръща в нещо като премиер на папата.

Монсеньор Паролин произлиза от областта Венето, в Североизточна Италия. Роден е на 17 януари 1955 г. в село Шкиавоне в семейство на собственик на железарски магазин и детска учителка. Когато е на 10 години, баща му загива при автомобилна катастрофа. Четири години по-късно през 1969 г. Паролин постъпва в семинарията в момент, в който Църквата е напълно разтърсена след Втория ватикански консилиум.

Пиетро Паролин е ръкоположен за свещеник през април 1980 г. Две години е енорийски свещеник, преди да бъде изпратен в Папския грегориански институт в Рим, където учи каноническо право.

През 1983 г. постъпва в Папската духовна академия, натоварена със задачата да подготвя дипломатическия персонал на Светия престол. Пиетро Паролин става част от дипломатическата служба на Ватикана на 1 юли 1986 г. Последователно работи в Нигерия от 1986 г. до 1989 г. , после в Мексико до 1992 г., преди да влезе в първи отдел на Държавния секретариат, натоварен с връзките с държавите. Тогава му поверяват връзките с Испания, Андора, Италия и Сан Марино.

;

Папа Йоан Павел Втори го назначава на поста помощник-секретар за връзките с всички държави през ноември 2002 г. Така Пиетро Паролин става фигура номер три във ватиканската дипломация и работи по деликатните въпроси, като например връзките на Светия престол с Израел, Виетнам и Китай.

“Паролин се чувстваше добре в разговорите с представителите на пресата и беше много ценен от акредитираните във Ватикана чужди посланици”, спомня си специализираната по ватиканските въпроси агенция I.Media. И днес все още много дипломати хвалят качествата на човека и духовника Паролин.

“Той е внимателен, винаги на разположение, интелигентен, непретенциозен”, споделя пред агенцията чуждестранен дипломат, работил с него.

След почти седем години на служба при държавните секретари Анджело Содано и неговия приемник Тарчизио Бертоне папа Бенедикт Шестнайсети назначава през август 2009 г. Пиетро Паролин за папски нунций във Венецуела. Някои смятат, че в това отдалечаване пръст има кардинал Бертоне.

Пиетро Паролин е ръкоположен за епископ от папата на 12 септември 2010 г. В Каракас неговият мандат е белязан от напрежението между венецуелската епархия и Уго Чавес.

На 31 август 2013г. Папа Франциск го определя за Държавен секретар на мястото на кардинал Тарчизио Бертоне.

Паролин поема поста от 15 октомври същата година, когато е на 58 години. Той става най-младият Държавен секретар от 1929 г. насам от номинирането на 53-годишния кардинал Еудженио Пачели, бъдещ папа Пий Дванадесети. Нито един от назначените след това седем други държавни секретари не е бил толкова млад.

Паролин е сочен за следващия папа. Някои медии спекулират, че папа Франциск вече го е определил за свой наследник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметта на принцеса Даяна ще бъде почетена с нова градина в двореца Кенсингтън
Паметта на принцеса Даяна ще бъде почетена с нова градина в двореца Кенсингтън
Русия частично се изтегля от Сирия. Е, и?
Русия частично се изтегля от Сирия. Е, и?