НОВИНИ

Пендаровски: Има проблеми, но очакваме напредък в отношенията с България

Македонският президент Стево Пендаровски очаква да възникнат проблеми и обструкции относно прилагането на договора с България. Той подчерта, че трябва да бъде подкрепена работата на съвместната комисия и да ѝ се осигури възможност да работи.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:38, 26.08.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света
пендаровски проблеми очакваме напредък отношенията българия

Изказването бе направено по време на традиционната посланическа конференция в Скопие. Държавното ръководство има позиция по този въпрос, трябва да бъде подкрепена работата на комисията и да ѝ се осигури възможност за продуктивна работа. Очакваме подобно отношение и от София, каза още Пендаровски. Според него не съществуват причини от стратегически или политически характер работата на комисията да не напредва.

„Върху съвместната комисия се оказва политическо влияние, което забавя работата ѝ”, констатира президентът и подчерта, че обкръжението около тази комисия се е променило през последните 5-6 месеца и се надява срещата през септември да бъде продуктивна.

През последните две години се наблюдава подобряване на имиджа на Македония в Европа и света. Налице е очевиден демократичен подем в страната, заяви македонският президентът и добави, че държавата е демонстрирала европейски подход при решаването на въпроси, които я държаха далече от интеграцията в НАТО и ЕС: спора за името с Гърция и договора за приятелство с България.

По отношение на диалога Белград-Прищина Пендаровски заяви, че трябва да се заяви ясно, че не всяко решение на въпроса е от интерес за региона. Това се отнася най-вече до решение, предвиждащо промяна на граници и размяна на хора и територии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският университет обяви допълнителен прием за учебната 2019/2020 година
Софийският университет обяви допълнителен прием за учебната 2019/2020 година
Екатерина Захариева се срещна с румънския премиер
Екатерина Захариева се срещна с румънския премиер