НОВИНИ

Пендаровски: Македония няма да бъде просто член на НАТО

Целта ни е не просто да бъдем членове на НАТО, а държава, която ще се справя с предизвикателства и ще работи активно за глобалната сигурност. Това заяви президентът на Македония Стево Пендаровски по време при откриването в Охрид на форума „Стратегическа комуникация и евроатлантическа интеграция: Последици за държавите от Западните Балкани”.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:52, 24.08.2019
Чете се за: 01:11 мин.
По света
пендаровски македония просто член нато

Според държавния глава, тероризмът, верският екстремизъм, нелегалната миграция, кибер-атаките и хибридната война няма да изчезнат след влизането на Македония в НАТО. „Наясно сме, че най-ефективният начин да се справим с нетрадиционните заплахи за сигурността, които са на първо място в дневния ред на НАТО, е общата конфронтация с тях. Обменът на информация и обединяването на ресурси на държавите-членки и страните-партньори могат само да допринесат за по-доброто справяне с предизвикателствата”, заяви той.

Пендаровски подчерта, че основният стратегически пробив на държавата в областта на сигурността е поканата за членство в НАТО. Това стана факт въпреки етническите конфликти и продължителното автократично управление, отдалечило страната от европейските ценности и от пътя към евроатлантическата интеграция.

Държавният глава напомни, че членството в Алианса означава всички 29 държави да са готови да защитят сигурността на Македония, която е в основата на просперитета и икономическото развитие. НАТО подкрепя също така активното участие на Македония в различни свои операции.

„Перспективата на евроатлантическата интеграция и днес е основен фактор за стабилността и развитието на демокрацията в региона на Западните Балкани”, подчерта Пендаровски. Напредъкът на страната е видим и от приемането на Македония в НАТО и ЕС ще спечелят всички.

Американският посланик в Скопие Кейт Мари Бърнс подчерта факта, че форумът се провежда в Охрид, което свидетелства за готовността на Македония да даде принос за обезпечаване на колективната сигурност и за интеграцията в евроатлантическите институции.

Тя обърна внимание върху успешното разрешаване на дългогодишни отворени въпроси със съседните държави и провеждането на реформи, които укрепват капацитета на институциите.

Представителят на германското посолство в Македония заяви, че нито една държава от региона не е достатъчно силна, за да бъде самостоятелен фактор на стабилност. Това поражда и необходимостта от развитие на трансграничното сътрудничество.

По отношение на членството в НАТО началникът на службата за връзки на НАТО в Скопие полковник Зоран Янкович подчерта, че 19 държави-членки вече са ратифицирали протокола за членство. Очаква се останалите да направят това в скоро време.

Съгласно процедурата за членство, държавата има ангажимент да проведе реформи, част от които е реформата в съдебната система. Този процес трябва да се развива постоянно не само до началото на членството, но и след това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туск предложи на Бразилия помощ от ЕС за гасенето на пожари
Туск предложи на Бразилия помощ от ЕС за гасенето на пожари
Варна ще има модерно рибарско пристанище
Варна ще има модерно рибарско пристанище