НОВИНИ

Пловдив с първия кибернож у нас

Първият у нас кибернож за лечение на онкологични заболявания ще заработи до няколко месеца в Университетската болница в Пловдив. Модерната апаратура вече е доставена и в момента се подготвя за работа. Тя ще улесни значително болните и вече няма да се налага те да пътуват до Турция.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
18:30, 21.12.2015
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Киберножът е част от съвременната апаратура в новия високотехнологичен център за образна диагностика в Пловдив.

"Най-накрая да се похвалим с този невероятен успех и да имаме всичко необходимо, което ще накара хората да останат в България, да се лекуват тук, а не да пътуват в чужбина. Разбира се, това ще се случи до няколко месеца, когато ефективно ще започнем да работим на новите апарати – на киберножа, да използваме за диагностика петскена", обясни проф. Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Георги”.

Киберножът ще гарантира на българските пациенти световно лечение, уверяват лекарите от клиниката по лъчетерапия в Пловдив.

"Досега това лечение е ставало с кобалтови източници на радиоактивност, която вече почти не се използва", поясни д-р Адам Персенски, заместник-министър на здравеопазването.

Достъп до медицинския робот ще може да има всеки нуждаещ се. Техниката ще скъси значително и периода на лечение.

"Трябва в нашата страна да има всички опции за пациентите, които да бъдат безплатни за пациента, които Касата или министерството да поеме и хората да имат спокойствието", коментира проф. Мариана Янева, началник на клиниката по лъчетерапия.

В най-кратки срокове в Университетската болница в Пловдив трябва да заработи и петскенера, който ще диагностицира значително по-прецизно.

"Един уникален образ, който дава възможност да се установи предварително функцията на органите. Той дава възможност ние да открием биохимичните и физиологичните промени, които настъпват много по-рано в органите, отколкото морфологичните, които могат да се установят с компютърния томограф", разказа д-р Албена Ботушанова, лекар по нуклеарна медицина.

Инвестицията във високотехнологичния център за образна диагностика в Пловдив е за близо 23 милиона лева. Парите са осигурени от министерството на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни чипове за велосипедни стоянки
Безплатни чипове за велосипедни стоянки
Почина пострадалият работник от ВМЗ-Сопот
Почина пострадалият работник от ВМЗ-Сопот