НОВИНИ

Почти всички бежанци, участвали в бунта в Харманли, са изведени извън България

Почти всички 500 бежанци, които участваха в бунта в центъра в Харманли през ноември, вече не са в България. Това съобщи главният секретар на МВР Георги Костов.

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 16.02.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Той проведе работна среща със заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците в лагера в Харманли. Около 80 % от нарушителите са изведени от страната ни. Използвани са били механизми на Фронтекс и Международната организация за миграция.

Георги Костов каза, че мерките за сигурност, които бяха предприети след броженията в Харманли, вече дават резултат и обстановката е спокойна.

Лагерът е с много по-високо ниво на сигурност. Към момента 62 служители на реда са командировани в града. В бежанския център живеят 1500 души, от тях около 420 са от Афганистан, повече от 500 сирийци, а останалите иракчани. Капацитетът на бежанския център е малко над 2000 души,

Гл. Комисар Георги Костов, главен секретар на МВР: Имаме напредък в повишаване нивото на сигурност, като казваме с задоволство констатираме, че в момента нямаме лица с рисков профил в този лагер. За сравнение към септември месец имахме идентифицирани близо 1000 лица с рисково поведение точно тук. Сега нямаме нито едно. Причисляваме всички форми на риск, но някои от тях не е редно да коментираме с медиите. Нямаме притеснения.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец подновява битката за Европа
Лудогорец подновява битката за Европа
Протест и дело срещу Топлофикация в Габрово
Протест и дело срещу Топлофикация в Габрово