НОВИНИ

Подкрепата за германските десни популисти нарасна след атентата в Берлин

Популярността на германските десни популисти расте след нападението на коледен базар в Берлин, показва допитване, което ще бъде публикувано в утрешния брой на в. "Билд". Намерение да гласуват за партия "Алтернатива за Германия" на парламентарните избори догодина са изразили 15,5 процента от запитаните, което е с 2,5 процентни пункта повече, отколкото миналата седмица. Това е най-високото равнище на подкрепа за антиимигрантската и антиислямска партия от септември, откогато се наблюдаваше спад.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:41, 23.12.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света
подкрепата германските десни популисти нарасна атентата берлин

За сметка на това подкрепата за консервативния Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел е намаляла с 1,5 пункта до 31,5 процента, а за участващата в управляващата коалиция социалдемократическа партия - с 1 пункт на 20,5 процента, сочи анкетата.

"Алтернатива за Германия" обвинява Меркел, че е увеличила риска от ислямистки атентати с политиката си на отворени врати към бежанците, по силата на която миналата година в Германия пристигнаха близо един милион мигранти, а от началото на тази - още около 300 000.

Представител на партията обвини пряко канцлерката за кървавия атентат в Берлин, с което предизвика полемика, включително в самата формацията. Друг неин представител, заместник-председателят Александър Гауланд, се разграничи от това мнение, като заяви, че е погрешно да се обвинява Меркел, тъй като не може да се търси отговорност само от един човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оръжията на похитителите на либийския самолет са били фалшиви
Оръжията на похитителите на либийския самолет са били фалшиви
Кристиано Роналдо призова децата на Сирия да не губят надежда (ВИДЕО)
Кристиано Роналдо призова децата на Сирия да не губят надежда (ВИДЕО)