НОВИНИ

Подслушват разговори и съобщения между потребители на Гугъл асистент

Гугъл призна, че нейни подизпълнители слушат записи на това, което говорят хората на ползващата изкуствен интелект система Гугъл асистент. Това стана след разследване на белгийската обществена телевизия Ве Ер Те, в което се разкрива, че това, което хората говорят на своя Гугъл асистент, става достояние и на други. А понякога информацията е твърде лична и деликатна. Още за скандалните разкрития от Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:46, 12.07.2019
Чете се за: 01:22 мин.
По света
"Прогноза за времето в Остенде за сряда"

"Обичам те, съкровище. Не искам никога да те загубя. Ти означаваш толкова много за мен".

"Отворен ли е в момента магазинът за велосипеди Руди?"

"Изпрати съобщение "Съкровище, обичам те".

Всичко това са автентични записи на фламандци, които говорят със своя Гугъл асистент чрез своя смартфон или чрез системата Гугъл Хоум.

Журналистът от Ве Ер Те Тим Верхойден успява да се сдобие със записите, защото те се съхраняват в специална база данни на интернет гиганта. И не само това. Хора, наети от Гугъл ги прослушват и дешифрират. Петър е един от тях. Той разказва интересни и шокиращи подробности.

Петър (псевдоним) - работи за Гугъл: Ние влизаме в платформата на Гугъл, в случая за Холандия и Фландрия, където са всички аудио файлове. Целта ни е да ги транскрибираме колкото се може по-точно и да запишем какво точно се казва в тях. Понякога ясно се чува дали гласът е мъжки или женски или на дете. Понякога обаче разбираме, че това, което е записано, не е било предназначено за Гугъл асистента. Всяка седмица правим по 1000 такива транскрипции.

Петър не е единственият, който върши тази работа за Гугъл. Стотици хора по целия свят, в различни държави и на различни езици, се занимават с това да дешифрират съобщенията, които споделяме с нашия Гугъл асистент.

Всичко, което говорим, се записва, защото сме дали съгласието си за това при инсталирането на системата. Често обаче асистентът записва и неща, които не са предназначени за него като частни разговори, в доста случаи деликатни. Но те също попадат в база данни, която се слуша от сътрудници на интернет гиганта.

Тим Верхойден: Това, което чувате са по-скоро невинни съобщения. Но не винаги е така, когато Гугъл записва частни разговори. А това не е изключено. Аз изслушах повече от 1000 фрагмента, от които 153 определено не бяха предназначени за Гугъл. Те въобще не би трябвало да се записват и никой няма право да ги слуша.

Специалистите продължават да се чудят защото Гугъл не признава, че използва хора за дешифрирането на записите. В отговор компанията каза, че записите се слушат, за си изучат по-добре езикови детайли и акценти и така да се усъвършенства системата.

В условията за ползване било отбелязано, че записите могат да бъдат използвани от компанията и тази настройка можело да бъде изключена.

Гугъл далеч не е единственият интернет гигант, който записва и слуша какво говорят клиентите му. Наскоро Амазон също призна, че използва хора, които да прослушват записите, които прави асистентът Алекса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Български собственици на имоти в Халкидики ще бъдат обезщетени след бурята
Български собственици на имоти в Халкидики ще бъдат обезщетени след бурята
Семейства на жертви на авиокатастрофа твърдят за измама от Боинг
Семейства на жертви на авиокатастрофа твърдят за измама от "Боинг"