НОВИНИ

Турция получи първите компоненти от комплексите C-400

Първите компоненти от руските противовъздушни системи С-400 вече са в Турция, съобщи министерството на отбраната в Анкара. Новината беше потвърдена от руската страна. НАТО изрази загриженост и припомни необходимостта от оперативна съвместимост. Междувременно американски санкции срещу Турция стават все по-вероятни.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:25, 12.07.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Компоненти от комплексите С-400 са транспортирани до авиобаза Мюртед край Анкара с три руски военно-транспортни самолета, съобщи Москва. Най-вероятно 120-те управляеми зенитни ракети ще бъде изпратени по море в края на лятото.

Разполагането на комплексите ще започне през октомври, сделката се оценява на 2,5 милиарда долара. Президентът Ердоган обяви след среща с американския си колега на форума на Г-20 миналия месец, че Вашингтон не планира санкции срещу Анкара заради сделката за C-400.

Доналд Тръмп отбеляза, че досегашният подход към Турция не е бил справедлив, но не изключи санкции. Американската позиция е, че С-400 са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО и може да компрометират изтребителите Стелт F-35.

Турция участва в производството им и планира да закупи от новите машини. При евентуални американски санкции Анкара може да бъде изключена от програмата за F-35. Президентът Ердоган отхвърля такъв сценарий, но американската страна вече прекрати обучението на турските пилоти за новия самолет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индонезийски съд осъди шестима в първото дело за уговорени мачове
Индонезийски съд осъди шестима в първото дело за уговорени мачове
Фолксваген все още не е взел решение за изграждането на новия си завод  ​
"Фолксваген" все още не е взел решение за изграждането на новия си завод ​