НОВИНИ

Политическа криза в Италия - ще има ли предсрочни избори?

Политическа криза в Италия - вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини заяви, че напуска управляващата коалиция и призова за предсрочни избори. Партията "Лига" е коалиционен партньор на премиера Джузепе Конте. Все още не е ясно дали правителството ще остане на власт.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:18, 09.08.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

По време на митинг на своята партия "Лига", вицепремиерът и вътрешен министър Матео Салвини заяви, че той и коалиционните му партньори имат непреодолими различия и няма как да продължат съвмeстното си управление.

Причината - провал на плановете за изграждане на железопътна линия между Лион и Торино. Проектът има гарантирано европейско финансиране, но въпреки това италианското правителство не му даде зелена светлина.

Според Салвини, е време в Италия да се проведат извънредни избори.

Матео Салвини, вицепремиер и лидер на партия "Лига": Върша работата си със сърце и с гордост, но когато някой постоянно се опитва да ти пречи да работиш, е време да се запиташ дали италианците искат да ги управлява "Господин НЕ". Вие - гражданите трябва да имате думата.

Според анализатори, на площада в Пескара Матео Салвини е дал неформално начало на предизборната си кампания.

Решението му да напусне управляващата коалиция предизвика гнева на неговите партньори. Лидерът на Движение "5 звезди" - Луиджи ди Майо определи действията на вицепремиера като "подигравка с италианците".

Премиерът Джузепе Конте призова Салвини да обясни какви са мотивите му.

Джузепе Конте, премиер на Италия: Важно е италианските граждани да научат цялата истина за разпада на управляващата коалиция. Вътрешният министър Салвини не е човекът, който има думата за това дали правителството остава на власт. Подобно решение не е в неговата компетенция и не мисля, че по този начин показваме уважение към нашите избиратели.

Все още не е ясно дали Италия върви към предсрочни избори. Премиерът Конте трябва да поиска вот на доверие от парламента. Ако го загуби, тогава президентът Серджо Матарела може да насрочи избори или да назначи служебно експертно правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредни мерки заради зачестилите катастрофи по морето
Извънредни мерки заради зачестилите катастрофи по морето
Разследват трагичния инцидент в аквапарка в Приморско
Разследват трагичния инцидент в аквапарка в Приморско