НОВИНИ

Политическата безизходица в Италия продължава

Италия остава в политическа безизходица след тримесечните неуспешни опити за съставяне на правителство. Късно снощи номинираният за премиер Карло Котарели даде заявка, че има шанс да сформира кабинет, но е почти сигурно, че той ще бъде блокиран в парламента от двете антисистемни формации. Така на практика вариантът за предсрочни избори в Италия става все по-реалистичен.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:45, 31.05.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Игра на нерви между различните формации в италианската политика и най-вече игра на нерви с гражданите. След провала на популистките "Пет звезди" и "Лига" да съставят правителство и заявката им да бойкотират технократски кабинет на Карло Котарели, Италия се приближава до варианта нови избори до края на тази година или началото на следващата. Ситуацията довeде до понижаване на кредитния рейтинг на Италия, както и да разочарование сред гражданите.

Джани, жител на Рим: Всички партии казват едно и също - че искат по-добро бъдеще за страната. Но реалността е друга - всеки гледа само собствения си интерес.
Анна Аморси, жител на Рим: Исках да знам какви са политическите платформи на партиите, но те постоянно ги променят. Хората са объркани и не знаят кого да подкрепят, дори сега отново да има избори.

В опит да посредничи за разрешение на кризата, президентът Серджо Матарела проведе неофициални срещи с лидерите на двете най-големи популистки партии. "Лида" и "Пет звезди" ще имат още време, за да сключат сделка. Ако това все пак не стане факт, на ход е бившият служител на МВФ Карло Котарели и служебен кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​На открито заседание в КЕВР обсъждат цените на парното и тока
​На открито заседание в КЕВР обсъждат цените на парното и тока
Критики срещу Киев заради убийството на руския журналист Бабченко
Критики срещу Киев заради "убийството" на руския журналист Бабченко