НОВИНИ

Полицията издирва заподозрян за бомбата в Манхатън

Полицията в Ню Йорк обяви за издирване 28-годишния Ахмад Хан Рахами, който е основния заподозрян за вчерашните експлозии в Манхатън и Ню Джърси. В първите часове след експлозиите, щатските власти отрекоха да става дума за терористично нападение. Отрекоха и да има връзка между двете атаки. В последствие обаче стана ясно, че това е водещата теза на разследващите.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:45, 19.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Ахмад Хан Рахами - мъжът, за когото се предполага, че е отговорен за взривовете в Ню Йорк и Ню Джърси. Той е американски гражданин, от афганистански произход. Не е бил в списъците за потенциално опасни хора на службите. Сега обаче милиони жители на Ню Йорк са получили съобщение на мобилните си телефони, със снимка на Рахами и предупреждение, че е въоръжен и опасен.

Междувременно полицията продължава да се натъква на изоставени експлозиви. На жп гарата в Елизабет, щата Ню Джърси, е открита раница, натъпкана с 5 взривни устройства. Една от бомбите избухна, докато сапьорски робот се опитваше да я обезвреди.

Крис Боуладж, кмет на Елизабет: Това не беше контролирана експлозия. Когато роботът е прерязал една от жиците, бомбата се е детонирала. Не съм експерт, но от това, което видях, мога да кажа, че това би могло да нанесе много сериозни щети.

24 часа след взривовете, парченцата от пъзела постепенно се нареждат. Охранителни камери са засекли заподозрения в района на експлозията, минал е и край мястото, където беше открита неизбухнала самоделна бомба. Всички адски машини са еднакви - тенджери под налягане, пълни с шрапнели.

Същият тип бомба беше използвана и от братята Царнаеви по време на маратона в Бостън. Предполага се, че Рахами е копирал именно тях.

Полицията обискира жилището на предполагаемия извършител на атентатите. Засега не се съобщава за намерени взривни устройства. Потвърди се обаче, че 28-годишният афганистанец вероятно има връзка с терористични групировки. Към този момент той е основен и засега единствен заподозрян за серията от взривове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ускоряват уличните ремонти в Пловдив
Ускоряват уличните ремонти в Пловдив
Цигарите поскъпват с по 10-15 стотинки
Цигарите поскъпват с по 10-15 стотинки