НОВИНИ

Полицията в Австрия: Техническа е причината за взрива в газовия хъб в Баумгартен

Взрив в един от най-големите газооразпределителни центрове в Европа- в австрийския град Баумгартен. Един човек загина и най-малко 20 са ранени. Прекъснати са доставките за много европейски страни. Италия обяви извънредно положение за снабдяването със синьо гориво. Засегнати са и Словения, Унгария и Хърватия. В газовия хъб постъпват количества от Русия и Норвегия. Газпром обяви, че работи за преразпределяне на потоците, за да смекчи последствията.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:41, 12.12.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

"Техническа" е причината за взрива в газовия хъб Баумгартен, съобщи австрийската полиция. Последвалият пожар е бил потушен своевременно. В обекта близо до границата със Словакия се компресират 40 милиарда кубически метра газ годишно от Русия, Норвегия и други страни. Количествата се разпределят към Германия, Италия, Франция, Словения, Хърватия и Унгария.

Хайнц Холуб - полиция на Долна Австрия: Нека бъде ясно, въпреки слуховете в някои медии - не подозираме никаква терористична връзка.

Щетите са сериозни, отстранявеането им е въпрос не на часове, а на дни, обяви компанията OMV, която контролира 51 процента от хъба.

Герда Ругенталер - очевидец: Всичко се тресеше, отначало помислихме, че катастрофира самолет. Грохотът беше страхотен.
Херберт Мендъл - очевидец: Трябва да е било над хиляда градуса по Целзий. Експлозията, още отеква в главата ми.

Операторът Газ конект заяви, че снабдяването на Германия не е засегнато, но е възможен спад в количествата за Италия и Балканите. Италия вече съобщи за сериозни проблеми. Страната се надява да избегне енергийна криза чрез значителните си запаси, но министърът на икономиката Карло Календа заяви, че инцидентът подчертава необходимостта от изграждане на Трансадриатическия газопровод.

Новината за аварията повиши цената на газа и електроенергията в Европа, петролът сорт Брент надхвърли 65 долара за барел за първи път от юни 2015 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия външен министър Даниел Митов
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия външен министър Даниел Митов
Ремонтират тротоарите на улица Сан Стефано в София
Ремонтират тротоарите на улица "Сан Стефано в София