НОВИНИ

В Германия се разследва заплаха за отравяне на 20 вида храни

Шокиращ случай с безкрупулно изнудване в Германия. Полицията разследва заплаха за слагане на отрова в 20 вида храни, между които и бебешки. Най-фрапиращото е, че в няколко бурканчета наистина е открита отрова. До супермаркети и органите на реда е изпратен мейл, с който се иска откуп от 10 милиона евро, за да спре отравянето на храни. Заплахата е отправена не само за Германия, но и за съседни държави. Полицията провежда мащабна операция по издирването на изнудвача. Емилиян Лилов от "Дойче Веле" по темата.

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 28.09.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Храни с отрова, сред които и бебешки пюрета, са открити засега само в едно населено място - в град Фридрихсхафен на Боденското езеро, и то само в пет бурканчета.

"Във всеки случай извършителят или извършителите са действали много безскрупулно", заяви говорител на полицията.

Междувременно властите разпространиха снимка на предполагаемия изнудвач - мъж на около 50 години, среден на ръст, строен и със спортна фигура. За прикритие той е носел очила, съобщи заместник-началникът на полицията в Констанц Уве Щюрмер.

Уве Щюрмер, зам.-полицейски началник: Той не е посочил в кои точно магазини и на кои места смята да постави отровените храни. Но е казал, че смята да проведе акцията си както в Германия, така и в клоновете в чужбина на германски търговски вериги.

По информация на вестник "Билд" ставало въпрос за няколко популярни вериги. Изнудвачът заплашвал да третира с отрова общо 20 вида храни и настоявал да му бъде изплатена голяма сума пари, за да спре - 10 милиона евро, според информацията на в. "Билд".

Властите съобщават, че отровното вещесто, добавено в храните, е етиленгликол. Етиленгликолът е прозрачна течност със сладък вкус. Дори само 30 милилитра от нея могат да застрашат здравето на възрастен човек, уточняват специалистите. Натравянето с етиленгликол обаче не е смъртоносно, ако бързо бъде потърсена лекарска помощ.

В акцията по издирването на изнудвача участват 220 души следователи, включително екипи в Австрия и Швейцария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влизат в сила нови мерки за контрол на шофьори упортебили алкохол и наркотици
Влизат в сила нови мерки за контрол на шофьори упортебили алкохол и наркотици
Затруднено преминаване по Дунав мост
Затруднено преминаване по Дунав мост