НОВИНИ

Пореден ден на антиправителствени протести в Полша

Хиляди хора се събраха в столицата Варшава и други полски градове, за да изкажат недоволството си срещу готвени реформи в съдебната система.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал БТА
21:53, 16.07.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Идеята е парламентът да назначава членовете на Националния съдебен съвет, който разглежда съдийските кандидатури. Планира се и пенсиониране на всички съдии от Върховния съд и назначаване на нови от министъра на правосъдието. Европейският съюз определи законопроекта като посегателство върху независимостта на съда и върховенството на закона.

Протестиращите във Варшава скандираха „ще защитим демокрацията“ и „диктатор“ - за водача на управляващата партия Ярослав Качински.

Според новото законодателство парламентът назначава членовете на Националния съдебен съвет, който изготвя и налага спазването на етични директиви за съдиите, разглежда съдийски кандидатури и сондира мнения по новите правила и регулации, за да се гарантира, че са конституционни. Друг законопроект изисква пенсиониране на всички съдии от Върховния съд и назначаване на нови от министъра на правосъдието.

Качински, който е юрист, твърди, че полската съдебна система е приемник на тази от времето на комунизма и настоява за радикални промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел: Възнамерявам да управлявам още четири години
Ангела Меркел: Възнамерявам да управлявам още четири години
Израел се обяви против примирието в южните части на Сирия
Израел се обяви против примирието в южните части на Сирия