НОВИНИ

Съдебна реформа в Полша застрашава разделението на властите

Гласуването в полския Сенат беше съпроводено от протест, защото новият закон поставя Съдебния съвет под контрола на парламента.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:10, 15.07.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Сеймът ще избира половината му членове, а делегирани от Сената съдии - другата половина. Освен това министърът на правосъдието ще може да назначава еднолично председателите на съдилищата. Така управляващата партия, която по ирония се нарича „Право и справедливост“, отнема независимостта на съдебната власт, посочват опозицията и граждански организации.

Матеуш Кийовски, опозиционен деец: Сеймът и Сенатът извършват държавен преврат. Унищожава се разделението на властите, което е в основата на демокрацията.

Лидерът на управляващите Ярослав Качински се зарече, че те ще продължат съдебната реформа, с цел оздравяване на съдебната система.

Ярослав Качински, лидер на „Право и справедливост“: Системата, която променяме, е система на злоупотреби. За жалост, съдебната система е част от това.

От идването си на власт през 2015 г. популистката партия на Ярослав Качински предприе серия от реформи, които предизвикаха масови протести. Първата парализира работата на Конституционния съд. Сега идва ред на Върховния съд. В Сейма е внесен законопроект, който овластява правосъдния министър да назначава и уволнява членовете на Върховния съд. С влизането му в сила в съда ще останат само избраници на министъра.

„Така започват диктатурите“, каза депутат от най-голямата опозиционна партия „Гражданска платформа“. Утре във Варшава готвят демонстрация срещу спорните промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още издирват 16-годишния Кристиян от Триград
Все още издирват 16-годишния Кристиян от Триград
Поредният убиец на пътя
Поредният убиец на пътя