​Посланикът на Сърбия у нас беше извикан на разговор във Външно министерство

Посланикът на Сърбия у нас беше извикан на разговор във Външното ни министерство, по разпореждане на министър Екатерина Захариева. Поводът е остър коментар на сръбския външен министър Ивица Дачич от 6 юли, след изказване на премиера Бойко Борисов за Косово. Представител на българското посолство в Белград също беше извикан за разговор по темата в сръбското външно министерство.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:19, 08.07.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Пред сръбския посланик у нас е изразена позицията, че изказването на Ивица Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

От Външното ни министерство са подчертали, че на срещата в Познан българският премиер е говорил като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен.

Думите на премиера Борисов, които разпалиха остри реакции от страна на Сърбия са в отговор на въпрос как ще се отрази на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани номинирането на испанския външен министър за Върховен представител на Европейския съюз по външната политика, след като неговата страна не признава Косово. Тогава Борисов заяви, че в момента, в който се заеме даден пост, последното на което имаш право е да защитаваш националния интерес, а трябва да защитаваш интересите на целия съюз.

И това, че Испания не признава Косово, не означава, че подобно мнение ще е меродавно за другите, които са го признали. Сръбският външен министър заяви в отговор, че позицията на Евросъюза не е, че Косово е независима държава и че Борисов не трябва да поучава Борел, а да защитава позицията на съюза. Българският му колега Екатерина Захариева отговори с очакване за извинение от сръбска страна.

Сръбският посланик у нас е обърнал внимание на емоционалния характер на изявленията и е благодарил за подкрепата, която България оказва за европейския път на Сърбия.

Сръбският посланик е обърнал внимание, че всички имат интерес от стабилност в региона и добри отношения със съседите. От българското външно министерство настоятелно са изразили очакване подобни изказвания да не се повтарят в бъдеще.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова настоява за ремонт на Закона за хората с увреждания
Мая Манолова настоява за "ремонт" на Закона за хората с увреждания
Задържаха шефа на митническото бюро в Севлиево
Задържаха шефа на митническото бюро в Севлиево